De belangrijkste spelregels voor fietsen in een groep


Yuri Beekman

Yuri Beekman

Personal trainer en blogger
van de MeeùsFitClub

Geplaatst op : 21 juni 2017
Samen fietsen

Fietsen is prachtig. Je bent buiten, je maakt vaart en daardoor zie je veel. Meestal ben je ook in het gezelschap van anderen. Als je samen met je teammaten gaat fietsen, lees dan deze ‘ground rules’ door.

Verantwoord zoals in de auto

In Amerika word je op een fiets gezien als iemand die een gemotoriseerd voertuig bestuurt. Dat is misschien wat overdreven voor de gemiddelde stadsfietser, maar voor racefietsers is dit wel logisch. Je rijdt harder dan de gemiddelde persoon op het fietspad en dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Maak je een bocht of haal je iemand in? Kijk dan altijd achter en naast je of er iets aankomt. Eenvoudig en het voorkomt problemen.  

De meesten gaan langzaam en jij best snel!

Je fietst op je racefiets al snel met een gemiddelde snelheid van 25-30 km/u. Let daarom goed op als je op mooie zonnige dagen fietsers tegenkomt die rustig door de polder fietsen. Er kan zich dan een onverwachte beweging of rem-actie voordoen waarop je moeten anticiperen. Ongelukken voorkom je door altijd gepaste afstand te houden van mensen die op stadsfietsen genieten van de natuur. Ga er met een boog omheen of rinkel je bel voor het passeren. Wordt daar niet op gereageerd? Verminder dan vaart en laat je ‘vriendelijke’ stem horen. 

Samen fietsen is efficiënter

Bij efficiënt fietsen leg je op een mooi tempo met minimale inspanning en energie een flinke afstand af. Fiets je met vier of meer, fiets dan in een waaier. Want dat is de ideale manier om een (intensieve) interval training te doen. De koprijder zorgt dat de groep uit de wind blijft en rijdt zich langzaam in het zweet. Op het afgesproken moment draait de groep door en komt er een nieuwe koprijder. Je traint vooral je duuruithoudingsvermogen als je in een groep fietst. Als je op kop ligt dan is het een stuk intensiever. Fiets je met z’n tweeën of drieën? Wissel dan de koppositie af met elkaar. Ook dan blijf je uit de wind. Je moet alleen wat vaker met je gezicht of wiel in de wind fietsen. Er is altijd iemand in de groep die het langer volhoudt dan de ander. Als je het een keer zwaar krijgt en vermoeit raakt tijdens een tour is het fijn als je fietsmaatje je aflost. 

Rij met gebaren

Rij je met meer mensen, dan is het goed om de teamlead voor de tour aan te wijzen. Dit kan de fietser met meer ervaring zijn of iemand die de route kent. Zorg er hoe dan ook voor dat het duidelijk is wie de leiding heeft. Fiets je met een groep? Zorg dan voor duidelijke signalen en gebaren. Met de wind in je gezicht hoor je elkaar soms niet. Bovendien is met een torenhoge hartslag praten praktisch onmogelijk. Het kan onhandig zijn en leiden tot gevaarlijke situaties. Links, rechts, remmen, afremmen, tegenligger, hoger tempo: alles kan met gebaren duidelijk gemaakt worden. Spreek de meest voorkomende signalen af, en leg je route veilig en snel af.

Extra tips

  • Neem altijd een pinpas en/of wat cash mee. Je weet nooit wat er onderweg gebeurt. Met wat geld kun je de meeste dingen oplossen.
  • Neem in bebouwd gebied wat snelheid terug. Je wilt natuurlijk geen spelend kind van de sokken rijden of een botsing maken met een overstekende hond.
  • Neem bij lange afstanden altijd een toolkit mee met fietsgereedschap. Zo laat je een lekke band jullie fietstour niet verpesten!

Lees meer over: