Waar moet ik rookmelders ophangen?

Geplaatst op : 6 juni 2017
rookmelder 

In veel huizen hangt een rookmelder in de keuken, maar dat is juist één van de plaatsen waar een rookmelder beter niet kan hangen. Als u gaat koken, is de kans groot dat uw rookmelder vaak onterecht af gaat. Bovendien is in de keuken in de meeste gevallen geen vluchtroute als er brand ontstaat en is een rookmelder daardoor minder zinvol. Rookmelders zijn in Nederland niet verplicht, maar we geven u een paar handige tips waar u ze het beste kunt ophangen. Waar moet u wel rookmelders ophangen?

Alle vluchtwegen

Zorg dat alle vluchtwegen in uw huis voorzien zijn van rookmelders: de overloop, de hal, de gang van elke verdieping en in de slaapkamers. U kunt bijvoorbeeld een rookmelder in elk trapgat hangen. De meeste rookmelders bewaken een cirkel met een doorsnede van zo’n 15 meter. Zorg ervoor dat rookmelders altijd overlappend zijn in hun dekking. Monteer rookmelders bij voorkeur in het midden van het plafond, maar minimaal 30 centimeter van een muur of hoek.

Waar kunt u rookmelders beter niet ophangen?

U kunt beter geen rookmelders ophangen in de keuken, badkamer, garage en boilerruimtes. In deze ruimtes gaat de rookmelder vaak onterecht af. Hang de rookmelder ook niet te dicht bij verbrandingsbronnen, zoals een kachel op open haard. Ook hierdoor kan een rookmelder geregeld onterecht af gaan. Daarnaast kan een rookmelder beter niet te dicht bij een ventilator hangen. Deze kan rook wegblazen van de melder, waardoor deze juist geen rook detecteert.

Wanneer u rookmelders op de juiste plek ophangt, is de kans groter dat u een brand op tijd signaleert. Mocht er toch schade ontstaan, dan is deze mogelijk gedekt onder uw inboedelverzekering.
Lees meer over: