Blog | Hardlopen met sportcompressiekousen

Geplaatst op : 7 maart 2017
compressiekousen

Een aantal jaar geleden werd je nog raar aangekeken als je ging hardlopen met compressiekousen. Nu zijn hardlopers met compressiekousen niet meer weg te denken bij een hardloopevenement. Dit komt niet alleen omdat sportcompressiekousen tegenwoordig in allerlei kleuren matchend met je outfit te verkrijgen zijn, maar vooral omdat steeds meer hardlopers ontdekken hoeveel baat je erbij hebt. Het idee voor de sportcompressiekous is allemaal begonnen bij Harald Herzog.

Harald Herzog was eind jaren ‘70 atleet en is nu marktleider in sportcompressiekousen. In dit interview vertelt hij hoe hij op het idee kwam om een sportcompressiekous te ontwikkelen, welke voordelen het dragen van een sportcompressiekous heeft en waar je op moet letten als je een sportcompressiekous aanschaft.

Hoe ben jij in de compressiekousen gerold?

Als gevolg van het intensief sporten had ik altijd last van pijn in mijn kuiten. Ik ging van fysio naar fysio, maar niets hielp. Tot op een gegeven moment mijn kuit werd ingetapet en dat hielp direct. Na mijn sportcarrière ben ik gaan werken bij een groot medisch bedrijf, dat steunkousen met medische doeleinden verkocht. Ik zag het verband tussen het intapen van mijn kuit en een compressiekous. Daarom ben ik gaan experimenteren met het dragen van de kousen tijdens het hardlopen en ik merkte al snel dat het hielp om blessures tegen te gaan. Ik was dus de eerste die met compressiekousen liep, van die huidkleurige, met een dikke naad. Ik vond dat ik voor gek liep, dus droeg ik met 30 graden nog een lange broek er overheen. Uiteindelijk heb ik de compressiekousen op de markt gebracht. In het begin waren het vooral de topatleten die de kousen droegen, daardoor groeide de belangstelling en gingen steeds meer sporters met compressiekousen sporten.

Welke voordelen hebben de kousen naast genezing van blessures?

Veel mensen denken dat je compressiekousen gaat dragen zodra je een blessure hebt, maar de kousen kunnen ook ingezet worden om de prestatie te bevorderen, sneller te herstellen en blessures te voorkomen. Vooral dit laatste is bij hardlopers een belangrijke functie. Bij het hardlopen moet je lichaam namelijk bij elke stap 2 tot 4 keer het lichaamsgewicht opvangen (afhankelijk van hoe je loopt). Iedere stap is dus een aanslag op je lichaam. De kousen zijn eigenlijk een soort van bandage die je spier stevig bij elkaar houdt. Daardoor schokt en trilt de kuit minder bij elke stap, waardoor de spierschade vermindert. Van spierschade herstel je wel, maar omdat er vocht in de spier terechtkomt, is het wel van invloed op de prestatie. Wielrenners mogen zelfs tijdens de officiële wedstrijden de sportcompressiekousen niet aan, vanwege het prestatie bevorderende effect wordt het gezien als een soort doping. Door de verminderde schokdemping trekt de kuit ook minder aan het scheenbeen en de achillespees, waardoor de kans op blessures afneemt. Ook bevorderen de kousen het herstel na een inspanning. Dit komt omdat de circulatie van het bloed en de afvoer van afvalstoffen wordt geoptimaliseerd door de afnemende druk van de enkels naar de knieën.

Zijn sportcompressiekousen alleen voor topatleten?

Sportcompressiekousen zijn bedoeld voor alle takken van sport waarbij je moet rennen, springen, afremmen of je snel moet wenden. Het dragen van de compressiekousen begon vooral bij de topatleten, maar is nu ook voor de fanatieke tot recreatieve sporter bedoeld. Juist recreatieve sporters hebben er veel baat bij, omdat zij niet altijd letten op een warming-up en cooling-down. Ook zijn hun kuiten niet altijd afgetraind, waardoor ze extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Wanneer draag je de sportcompressiekous?

De kousen zonder voet, ook wel de tube, draag je alleen tijdens de inspanning. De kousen met voet gebruik je tijdens én na de training. Afhankelijk van hoe zwaar je training of wedstrijd was, kun je ze een paar uur tot een dag na de inspanning aanhouden voor herstel.

Zijn alle sportcompressiekousen met een band elastiek goede compressiekousen?

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende merken die sportcompressiekousen aanbieden. Die kousen worden vaak aangeboden in small, medium of large, maar dat er een band van elastiek in een kous zit, maakt het nog niet tot een goede compressiekous. Herzog kousen worden op 5 meetpunten op het been plus de schoenmaat aangemeten, zodat je zeker weet dat de compressie jouw individuele beencontour optimaal volgt. Dat maakt ook dat de kousen van Herzog wat moeilijker zijn aan te trekken, omdat de hoogste compressie op enkelniveau is maar de doorsnede van de kous daar juist het kleinst is. Het is wel het bewijs van de juiste hoeveelheid compressie en compressieverloop. Daarnaast is Herzog de enige medische goedgekeurde sportcompressiekous waarop het laagste btw-tarief wordt gehanteerd.

Waar kan je een Herzog sportcompressiekous aanschaffen en hoe gaat dit in zijn werk?

De sportcompressiekousen van Herzog zijn bij alle hardloopspeciaalzaken aan te schaffen. Ondertussen bieden ook een groot aantal Intersport en Sport2000-winkels de Herzog kousen aan. Ook zijn er webshops die ze aanbieden, alleen moet je je been dan wel zelf opmeten. In de winkel wordt je been door de verkoopmedewerker opgemeten en op basis hiervan wordt de juiste kous uitgekozen. Uiteraard demonstreren we hoe je de compressiekousen moet aantrekken. Dat is heel belangrijk, want zo weten we zeker dat de werking optimaal is.

We hebben nu een leuke actie waarbij je 10% korting krijgt op Herzog compressiesokken! Tot en met 6 mei 2018 krijg je 10% korting met de code MEEUS10.

Profiteer van 10% korting

Lees meer over: