Blog | Vermijd deze 5 voedingsstoffen voor het hardlopen

Geplaatst op : 29 maart 2017
Voedsel vermijden

Ben je lekker aan het trainen met dit prachtige weer? Heel goed! Want de hardloopkalender met alle MeeùsRunClub VIP-events in 2017 is bekend. Haal het maximale uit je duurlooptrainingen met onze tips over de juiste brandstof.

Al eerder verscheen onze blog over ontbijten voor het hardlopen. Deze keer gaan we in op de voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden om maag- en darmkrampen tijdens het hardlopen te voorkomen. Onze diëtiste Fabiënne zet de voors en tegens van 5 voedingsstoffen voor je op een rijtje.

1. Rauwe groenten

Een lichte maaltijd met veel rauwe groenten klinkt als een gezonde keuze. Toch kun je rauwe paprika, spinazie en wortel beter vermijden voordat je gaat hardlopen. Rauwe groenten hebben namelijk een hoog vezelgehalte, waardoor verteren langer duurt. Dat komt doordat tijdens het sporten de doorbloeding van je maag en darmen vermindert met wel 80%. 
Normaal gesproken is een langer verteringsproces gunstig voor je gezondheid, maar tijdens het hardlopen zorgt dit voor een opgeblazen gevoel en kun je last krijgen van oprispingen. 

Alternatief: vloeibaar voedsel verteert makkelijker. Vervang je rauwe groentesalade daarom voor een groene smoothie. Een groene smoothie met alleen groente is natuurlijk niet echt smakelijk. Voeg er daarom een stuk fruit naar keuze aan toe.

2. Peulvruchten

Peulvruchten zijn het ideale voedingsmiddel voor sporters, want ze leveren langdurig energie en bevatten veel eiwitten. Helaas staan peulvruchten (vooral bonen) erom bekend dat ze gasvorming veroorzaken. Winderigheid tijdens het hardlopen is nou net niet wat je wilt. Bovendien kan gasvorming in de darmen darmkrampen veroorzaken waardoor je genoodzaakt bent om zo snel mogelijk naar huis te sprinten. 

Alternatief: combineer een koolhydratenbron met een eiwitbron voor langdurige energie tijdens het hardlopen. Bijvoorbeeld pasta met een stukje kipfilet of een rijstgerecht met een paar eetlepels magere kwark.

3. Pittig eten

Een lekkere pittige curry of salsa kun je beter ook vermijden voor het hardlopen. Pittig of sterk gekruid eten prikkelt de maag. De één kan hier beter tegen dan de ander, maar als je al snel last hebt van maagzuur wordt dit effect tijdens het hardlopen versterkt. Oprispingen en maagkrampen zijn het gevolg tijdens het hardlopen. Ook bevordert sterk gekruid eten de spijsvertering, dat darmkrampen kan veroorzaken. 

Alternatief: om de werkzame stof capsaïcine in pepers te neutraliseren kun je citroen- of limoensap aan je eten toevoegen. Maak je zelf een curry? Voeg dan wat extra kokosmelk toe (of schep wat minder saus op) en eet een extra eetlepel rijst.

4. Vruchtensappen 

Een glas sap voor het hardlopen geeft een snelle energieboost, maar wordt ook weer snel gevolgd door een energiedip. Niet zo handig als je juist je energie wil behouden tijdens een duurlooptraining. De zuurgraad van de vruchtensappen zorgt daarnaast voor een verhoogde zuurgraad in de maag, wat de doorstroom van de maaginhoud vertraagt. Als gevolg hiervan kun je je misselijk voelen. Het is absoluut niet fijn als je je training brakend in de bosjes moet eindigen.

Alternatief: het beste alternatief is natuurlijk om water te drinken. Een klein glas water voor het hardlopen en eventueel tijdens het hardlopen (afhankelijk van de duur en het weer) zorgt ervoor dat je voldoende gehydrateerd blijft. 

5. Koffie

Cafeïne in koffie heeft een prestatie bevorderend effect. Veel hardlopers lopen dus prima op een kopje koffie. Neem de koffie alleen liever niet vlak voor het hardlopen, want het brengt de spijsvertering op gang. Net als pittig eten kan koffie dus voor darmkrampen zorgen. Ook wordt er door het chlorogeenzuur in koffie meer maagzuur geproduceerd, wat kan zorgen voor oprispingen.

Alternatief: Drink je graag een kopje koffie voor het hardlopen? Neem de koffie dan minstens 30 tot 60 minuten van tevoren. Ligt de koffie toch niet prettig op de maag tijdens het lopen? Drink dan eens een kop thee voor het hardlopen, thee bevat namelijk ook cafeïne.

Doe je voordeel met de 5 tips!

Veel hardlopers ervaren maag- of darmklachten bij het eten of drinken van bovengenoemde voedingsmiddelen voor het hardlopen. Natuurlijk kan het zo zijn dat jij hier wel goed op reageert. Onderzoek daarom altijd voor jezelf wat wel of niet prettig voelt. Op die manier haal jij het maximale uit je hardlooptraining!

Lees meer over: