Inzittende kan schade voortaan direct afhandelen

Geplaatst op : 31 maart 2017
Inzittende kan schade voortaan direct afhandelen

Stel: u zit bij een vriend in de auto en raakt betrokken bij een ongeval. Natuurlijk is dat niet iets waar u graag aan denkt. Wél fijn is dat eventuele (letsel)schade door een nieuwe wet nu eenvoudiger kan worden afgehandeld.

Jaarlijks raken zo’n 65.000 verkeersdeelnemers gewond bij een ongeval. In ruim 20 procent van de gevallen gaat het om een bijrijder; in jargon ook wel 'schuldloze derde' genoemd. Voorheen zorgde deze situatie nog wel eens voor onduidelijkheid. Want bij welke verzekeraar moest u als inzittende nu terecht? Die van de chauffeur? Uw eigen verzekeraar? Of toch die van de tegenpartij?

Schuldeloze derde

Vanaf morgen komt er een einde aan die vraag. Een wijziging in de wet 'Schuldloze Derde' stelt namelijk het volgende: wie als inzittende betrokken raakt bij een ongeluk, kan voortaan direct de (letsel)schade regelen met de verzekeraar van het voertuig waarin hij of zij zit. In het geval u bij een vriend in de auto zit, betekent dat dus de verzekeraar van die vriend.

De nieuwe regeling geldt vanaf 1 april 2017. De wet is bindend voor iedereen die een polis heeft bij een verzekeraar die is aangesloten bij het Verbond. Het doel is duidelijk: schadeafhandeling voor inzittenden vlotter en efficiënter maken.

Bestuurders

Let op: voor bestuurders geldt de nieuwe regeling niet. Wel loopt er een onderzoek naar de invoering van een directe verzekering. Dit houdt in dat de letselschade die u als bestuurder oploopt terwijl iemand anders de schade veroorzaakt (aansprakelijk is), wordt vergoed door uw eigen verzekeraar.

De verwachting is echter dat dit nog wel even kan duren. Bestuurders zijn immers vaak zelf aansprakelijk, wat het lastiger maakt om een passende regeling te maken.

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: