Een auto (ver)huren: hoe zit het met de verzekering?

Geplaatst op : 31 mei 2017
auto huren

Als je een eigen auto hebt, staat deze negentig procent van de tijd stil. Zonde, en vooral niet erg efficiënt, want uw auto neemt wel een parkeerplaats in beslag. Daarom kiezen steeds meer Nederlanders er tegenwoordig voor om gebruik te maken van een deelauto of om hun eigen auto te verhuren. Maar hoe zit het dan met je verzekering?

Verzekering als u gebruik maakt van een deelauto

Maakt u zelf weleens gebruik van een deelauto, zoals Greenwheels of Connectcar? Dan heeft u geen omkijken naar uw autoverzekering. De organisatie die de deelauto verhuurt, heeft ervoor gezorgd dat deze goed verzekerd is. Ook onze klantadviseur Govert van Amerongen maakt gebruik van een deelauto, hij legt uit waarom “Voor het woon-werk verkeer naar Meeùs maak ik gebruik van de fiets. Een auto gebruik ik alleen voor mijn hobby’s en afspraken in het weekend. Dan vind ik het fijn om te kunnen kiezen voor een goedkope en duurzame oplossing als een (elektrische) deelauto”.   Het gebruik van een deelauto heeft ook nadelen. Zo kan het voorkomen dat er niet altijd een auto ter beschikking is wanneer u er één nodig heeft en bovendien bouwt u geen schadevrije jaren op. Daardoor kan een autoverzekering duur uitvallen als u na een aantal jaren toch besluit om een eigen auto aan te schaffen. 

Verzekering als u uw eigen auto verhuurt

Wellicht verhuurt u zelf weleens uw auto via MyWheels ofSnappCar. Ook in dat geval hoeft u zich geen zorgen te maken over uw autoverzekering. Op het moment dat u uw auto verhuurt, is deze verzekerd onder de verzekering van het autodeelplatform. Wanneer iemand dus schade rijdt, gaat dit niet ten koste van uw schadevrije jaren of no-claim korting.

Verzekering als u uw auto uitleent

Een andere optie is het uitlenen van uw auto, bijvoorbeeld aan uw buren of een goede vriend. In dat geval wordt eventuele schade verhaald op uw autoverzekering. Wanneer uw buurman uw auto heeft geleend en schade rijdt, gaat dit dus ten koste van uw schadevrije jaren en eventueel eigen risico. Maak dan ook vooraf goede afspraken wanneer u uw auto uitleent.

Lees meer over: