Waarom het belangrijk is om een doel te hebben


Yuri Beekman

Yuri Beekman

Personal trainer en blogger
van de MeeùsFitClub

Geplaatst op : 19 mei 2017
high five

Van 10 kg afvallen tot op gewicht blijven. En van 100 km wielrennen tot een halve marathon lopen. Jezelf een doel stellen blijft het meest belangrijk om tot resultaat te komen. Een doelstelling zorgt voor motivatie, focus en gezonde spanning.

Afvallen, strakker worden en fitter zijn

We hebben allemaal wel een fysiek doel. Voor mannen is dat vaak 'het buikje' of ‘de conditie’. Voor vrouwen vaak 'de kipfiletjes' en ‘afvallen’. De één werkt al volop aan zijn of haar doel, terwijl de ander zich voorneemt: ‘’na <vul maar in> ga ik écht starten’’. Vaak is de weg naar resultaat heel simpel: meer sporten en minder eten. Dan komt het vanzelf goed! Maar is het echt zo makkelijk?

Helpt minder eten en meer sporten?

Jazeker, minder en gezonder eten en daarbij wekelijks sporten maken het verschil. Toch lukt het veel mensen niet om het gewenste resultaat te behalen en hun leefstijl aan te passen. Steeds proberen en terugvallen komt veel voor. Langzamerhand zakt de moed je in de schoenen. De energie en ontdekkingen die je de eerste keer opdoet, maken de tweede keer al veel minder indruk.  

Hoe werkt het dan wel?

Door te kijken naar wat er vorige keer werkte, maar vooral door open te staan voor ideeën van mensen die dezelfde doelstelling nastreven. Op elke werkvloer, verjaardag of sportclub is iemand die hetzelfde wil bereiken als jij! Als je echt wat kilo’s kwijt wilt, dan is het doel ‘afvallen’ vaak onvoldoende om resultaat te behalen. Wat wel werkt is om dit doel concreter te maken. Bijvoorbeeld: ik wil elke week 1 kg afvallen en na 3 maanden 12 kg vet verbrand hebben. 

Schrijf je in voor een evenement

Wat goed werkt en het ook nog eens leuker maakt, is je opgeven voor een evenement. Sinds ik sport heb ik nooit een probleem gehad met m’n gewicht of lichaam. Ik was nooit een fietser geworden als ik die eerst tocht van 150 km niet had ingepland. Nog maar te zwijgen over hardlopen. Als die marathon obstakel run niet in mijn agenda stond, dan had ik nog steeds niet serieus hardgelopen. Je zou denken, dat is toch makkelijk voor personal trainers? Maar niets menselijks is ons vreemd. Niet bij elke timmerman hangen de plankjes waterpas. Alleen bij de timmerman die doelen stelt én deze nastreeft.

Je moet wel

Het mooie is dat als je een evenement inplant, je meestal automatisch beter gaat eten, drinken en rusten. Want je moet bij Limburgs Mooiste toch die kilometers fietsen of die mooie tocht hardlopen. Je hebt die afspraak met jezelf en collega’s of sportmaatjes gemaakt. Tijdens je trainingen leer je jezelf beter kennen. Je leert hoe je makkelijker de afstand aflegt en leert wat je in de weg staat. Kortom je committeert je aan je doel en je team. Na de zoveelste zware training wil je je leefstijl wel aanpassen. Hoe je eet, drinkt en rust merk je direct in je kracht en energie tijdens het trainen. Dus je moet wel.