Welke rentevaste periode past bij uw situatie?

Geplaatst op : 3 mei 2017
rentevaste periode

De hypotheekrente is laag op dit moment en dat maakt het verleidelijk om de rente voor twintig of dertig jaar vast te zetten. Toch is dit niet altijd voordelig. Wanneer u als starter een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en vervolgens verhuist naar een woning zonder NHG, moet u een nieuwe hypotheek afsluiten. U kunt de lage rente dan niet meenemen.

Door de lage hypotheekrente sluit op dit moment zo’n 50% van de huizenkopers een hypotheek af met een rentevaste periode van twintig of dertig jaar. De meeste mensen blijven echter geen twintig jaar in hetzelfde huis wonen. In dat geval zijn zij dus duurder uit. 

Rekenvoorbeeld

Stel u sluit een hypotheek af van € 200.000 met een rente van 2,5%, die vast staat voor twintig jaar. De rente voor tien jaar is 1,9%. Na tien jaar besluit u te verhuizen naar een huis zonder NHG, waardoor u de rente niet kunt meenemen. U heeft dan in deze tien jaar bijna € 44.000 rente betaald. Had u voor een rentevaste periode van tien jaar gekozen, dan had u € 33.000 rente betaald.

Uw persoonlijke situatie

Wilt u een hypotheek afsluiten, denk dan goed na over welke rentevaste periode het beste past bij uw situatie. U kunt uzelf daarbij de volgende vragen stellen:

  • Hoelang ben ik van plan om in dit huis te blijven wonen?
  • Ben ik ondernemer of ben ik van plan ondernemer te worden?
  • Indien u een hypotheek met NHG afsluit: verstrekt mijn hypotheekverlener ook hypotheken zonder NHG?
  • Indien u een hypotheek met NHG afsluit: zou ik bij mijn bank ook in aanmerking komen voor een hypotheek zonder NHG?
  • Indien u een hypotheek met NHG afsluit: welke opslag krijg ik als mijn volgende hypotheek zonder NHG zou zijn? 

Vragen? Bel of mail!

Heeft u hulp nodig bij het bepalen welke rentevaste periode het beste bij uw persoonlijke situatie past? Onze hypotheekadviseurs helpen u graag!


Whatsapp icon Whatsapp naar 06 12 55 44 45

Whatsapp icon Bel: 076 531 33 93

Whatsapp icon Vul het bel me terug formulier in
Lees meer over: