Herfst: het ideale seizoen om te mountainbiken

Geplaatst op : 15 november 2017
Mountainbiken

De meeste wielrenners kijken niet uit naar de herfst. Want dan gaat het steeds harder waaien, het wordt kouder en de weg kan verraderlijk glad zijn. Gelukkig is er een goed alternatief voor wielrennen: mountainbiken. Mountainbiken vereist wel een andere techniek dan wielrennen. Graag delen we vijf tips om jouw mountainbiketocht tot een succes te maken.

1. Hindernissen nemen

Bij het wielrennen rijd je meestal over asfalt. Tijdens het mountainbiken is de ondergrond vaak een stuk ruiger. Je komt stenen en boomwortels tegen die je moet ontwijken. Zie je een obstakel aan komen? Zak dan met je schouders iets omlaag. Trek vlak voor het obstakel je schouders weer omhoog en trek je handvatten mee. Je voorwiel komt dan een stukje omhoog, zodat je eenvoudig over het obstakel heen komt.

2. Mul zand

Mul zand, zoiets kom je ook niet tegen tijdens het wielrennen. Op deze ondergrond gaat het daarom vaak mis bij beginnende mountainbikers. Mountainbikers met weinig ervaring gaan vaak te hard door het zand, waardoor het wiel diep wegzakt. Wat moet je dan wel doen? Zet je fiets in een gemiddelde versnelling voordat je het zand in rijdt. Verplaats je gewicht iets naar je achterwiel en houd je armen licht gebogen. Trap rustig en met constante kracht. Zo blijft je snelheid constant en houd je grip.

3. Afdalen

Dat je beheerst moet remmen, weet je waarschijnlijk wel van het wielrennen. Vooral tijdens hindernissen op je afdaling. Hetzelfde geldt voor mountainbiken. Houd je trappers horizontaal tijdens de afdaling. Zo voorkom je dat je een obstakel raakt. Doe je dat niet, dan is je ene trapper waarschijnlijk dicht bij de grond en blijf je makkelijk haken achter wortels, stenen en andere hindernissen.

4. Kleding

De juiste kleding is erg belangrijk. Draag aan een fietsbroek met zeem, een thermoshirt, een bandana om je hoofd warm te houden, handschoenen en overschoenen om je voeten warm te houden.

5. Route

Tot slot: kies een route die bij jou past! Mountainbike-routes zijn vaak korter dan wielrenroutes, omdat je meer weerstand tegenkomt tijdens je tocht. Verkijk je hier dus niet op en begin met een korte afstand.