Wat te doen met een aflossingsvrije hypotheek: 3 opties

Geplaatst op : 2 november 2017
Woonkamer

Ongeveer 1,1 miljoen Nederlandse huishoudens hebben op dit moment een aflossingsvrije hypotheek. Maar écht aflossingsvrij is deze niet. Na het verstrijken van de looptijd moet u uw hypotheek namelijk alsnog aflossen. Volgens De Nederlandsche Bank zijn veel huishoudens hier onvoldoende op voorbereid. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Aon legt uit wat u kunt doen.

1. Hypotheek omzetten naar een hypotheek mét aflossing

Voorkom dat u na de looptijd van uw hypotheek het volledige bedrag moet aflossen door uw hypotheek nu al om te zetten naar een hypotheek met aflossing. U bent er dan zeker van dat u uw hypotheek tijdens de resterende looptijd afbetaalt. Het nadeel is wel dat uw maandlasten aanzienlijk toenemen door het omzetten van uw hypotheek. Dat betekent dat u uw uitgavenpatroon misschien moet aanpassen.

2. Extra aflossen

Veel mensen zien de boeterente als een drempel om extra af te lossen op hun hypotheek. Maar de ruimte om extra af te lossen is tegenwoordig erg groot. Afhankelijk van wie uw hypotheekverstrekker is, mag u jaarlijks tussen de 10% en 20% van uw oorspronkelijke hypotheeksom boetevrij aflossen. Door jaarlijks alvast een deel af te lossen, is er na het verstrijken van de looptijd een kleinere som over. Het voordeel is dat uw maandlasten dalen, omdat uw hypotheekschuld lager wordt en de rente waarschijnlijk dus ook. Extra aflossen is vooral interessant als u vrij besteedbaar vermogen heeft dat u hiervoor in kunt zetten.

3. Verlengen

Is de einddatum van uw hypotheek al in zicht? Dan is verlengen waarschijnlijk de beste optie. Er wordt dan gekeken naar uw inkomen. Is de hypotheek op uw pensioendatum nog niet afgelost? Dan kijkt de hypotheekverstrekker ook naar uw pensioeninkomen. Dit is niet altijd voldoende om de hypotheek te verlengen. Vroegtijdig actie ondernemen door de hypotheek om te zetten of extra af te lossen, heeft in de meeste gevallen dan ook de voorkeur.

Welke optie de beste is, is uiteraard afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Onze adviseurs helpen u graag!

Neem contact op met een adviseur

Lees meer over: