5 voordelen van sporten voor ondernemers

Geplaatst op : 24 oktober 2017
Welke sport past bij mij

Sporten en ondernemen liggen dichter bij elkaar dan je zou denken. Je begeeft je regelmatig buiten je comfortzone en je pakt door als het tegenzit. Je bent scherp op kansen en soms genoodzaakt om je verlies te accepteren. Eigenlijk sport je als ondernemer al op dagelijkse basis. Met als verschil dat je lichaam niet geprikkeld wordt met denkwerk en je lijf het wel kan gebruiken.

1. Je hoofd legen

Als ondernemer heb je veel aan je hoofd. Even helemaal nergens aan denken en je hoofd legen is een must om scherp te blijven. Sporten kan je hier goed bij helpen. Tijdens het sporten zenden je hersenen duizenden signalen naar je actieve spieren en andersom. Je centrale zenuwsysteem, waaronder je hersenen, worden daarbij keihard aan het werk gezet. Je hersenen zijn slim en willen deze taak zo effectief mogelijk volbrengen. De energie in je analytische denkvermogen schakelt even terug, en het deel van je hersenen dat bewegingen coördineert activeert. Zo kun je na het sporten met een frisse blik je volgende afspraak binnenlopen.

2. Ga voor the high

Voor duursporters, en vooral hardlopers, is de runners high een felbegeerde staat. Als je hem al eens hebt gehad, dan weet je hoe fijn het is. Het is alsof je in een zone komt waarbij je ademhaling en snelheid op een perfecte manier samenwerken waardoor je het gevoel hebt dat je door kan blijven rennen. Bij een uitputtende (duur)training worden er gelukshormonen uitgescheiden, ook wel endorfinen genoemd. Tijdens het sporten zorgen deze gelukshormonen dat pijn wordt onderdrukt en dat je vermoeidheid minder zwaar ervaart. Zo kun je lekker door blijven sporten. Na afloop heb je een gevoel van geluk en euforie. En dat terwijl je werkt aan je conditie en fitheid.

3. Sportend netwerken

Als ondernemer ben je bezig met je core business, maar ook met van alles eromheen. Netwerken in de vorm van koffie drinken, lunchen en borrels is ontzettend belangrijk. Maar heb je ook wel eens gedacht aan sporten met je collega-ondernemers? Het is een goede en welkome afwisseling. Je maakt tijdens het sporten namelijk makkelijk contact en je leert elkaar op een informele en actieve manier kennen. Teambuildingdagen bestaan niet voor niets vaak uit fysieke activiteiten. Kijk eens of er in je woonplaats of stad een verenging of sportaanbieder is die trainingen voor ondernemers organiseert.

4. Fit for use

Veel ondernemers krijgen te maken met stress. Stress gaat vaak gepaard met een slechte werkhouding en onregelmatig eten. Vetopslag en kwaaltjes liggen dan op de loer. Fit for use is een term uit de ICT die gebruikt wordt om een garantie te geven dat een service beschikbaar moet zijn als het nodig is. Je lichaam en geest moeten dus sterk en scherp genoeg zijn om op elk gewenst moment te werken. Gelukkig betekent dat ook dat het niet nodig is om te trainen voor een triatlon of marathon (al is het natuurlijk geweldig als je jouw tijd hierin wilt investeren). Een getraind lijf kan wel 5 tot 10 kilometer hardlopen of 40 tot 60 kilometer in het zadel zitten. Het is maar net wat je sport is. In het algemeen sport je om je hart en longen in goede conditie te krijgen en behouden. En dankzij sporten blijven je spieren en gewrichten gezond en stevig om makkelijk te bewegen. Zo blijf je sterk en kun je op elk moment kansen pakken!

5. Succesvol en effectief

Sportende mensen worden succesvoller beschouwd dan niet sportende mensen. Sporters denken vooruit, zijn doelgericht, willen graag winnen en weten ook hoe verliezen voelt. Dat zijn al drie van de zeven eigenschappen van Covey, die hij omschrijft in zijn boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Dit boek is voor jou als ondernemer en sporter een ware inspiratiebron.

Maak van sporten een prioriteit

Hoe zorg je nou dat je ook echt gaat sporten? Simpel: maak van sporten een prioriteit. Bepaal je doelen, maak een planning en zorg dat je routine krijgt. Plan vaste momenten in de week waarop je gaat sporten. Het kan helpen om te trainen in een groep. Zo motiveer je elkaar om samen jullie doelstellingen te behalen.
Lees meer over: