Tweedehands auto verzekeren: waar moet ik op letten?

Geplaatst op : 17 oktober 2017
Auto rijden

Net als een nieuwe auto, wilt u een tweedehands auto goed verzekeren. Toch? Helaas wijst de praktijk anders uit. Jaarlijks worden er bijna een miljoen tweedehands auto’s verkocht in Nederland, die lang niet allemaal goed verzekerd zijn.

Aanschafwaarderegeling

Uw tweedehands auto is het best verzekerd met een aanschafwaarderegeling. Wanneer uw auto total loss raakt of gestolen wordt, krijgt u het bedrag terug waarvoor u de auto heeft aangeschaft. Controleer of een aanschafwaarderegeling mogelijk is bij uw verzekeraar. Want ongeveer een derde van de verzekeraars biedt deze regeling niet aan. De verzekeraar vergoedt in dat geval de dagwaarde van uw auto. Het verschil tussen de aanschafwaarde en dagwaarde kan oplopen tot duizenden euro’s.

Rekenvoorbeeld

Stel, u koopt een tweedehands auto van € 10.000. Deze auto is twee jaar oud. Nadat u een jaar plezier heeft gehad van uw auto, wordt deze ’s nachts gestolen vanaf de parkeerplaats voor uw woning. Omdat u veel kilometers heeft gereden, is de dagwaarde van de auto nog maar € 7.000. Heeft u een autoverzekering zonder aanschafwaarderegeling? Dan loopt u dus € 3.000 mis.

Voorwaarden

Bij de aanschaf van een tweedehands auto is het dus verstandig om altijd voor een verzekering met aanschafwaarderegeling te kiezen. Let daarbij wel op de voorwaarden van de aanschafwaarderegeling. Zo verschilt de periode waarin de aanschafwaarderegeling geldig is per verzekeraar van één tot drie jaar. Na die tijd krijgt u de dagwaarde vergoed. Ook de leeftijd van uw auto speelt een rol. Verzekeraars hebben soms een maximum-leeftijd vastgesteld tot wanneer de auto in aanmerking komt voor een aanschafwaarderegeling. Daarnaast vragen veel verzekeraars een aankoopbewijs van een erkend autobedrijf.

Hoe zit dat bij Meeùs?

Wij bieden een aanschafwaarderegeling voor auto’s die tussen de twee maanden en zeven jaar oud zijn. De aanschafwaarderegeling is drie jaar geldig vanaf het moment dat u uw tweedehands auto koopt. Bij schade moet u wel een aankoopbewijs van een erkend autobedrijf kunnen overleggen. Als u dit niet heeft, ontvangt u 110% van de dagwaarde.

Vraagt u zich af of uw tweedehands auto goed verzekerd is? Onze adviseurs zoeken het graag voor u uit.

Persoonlijk advies

Bel onze adviseurs voor advies over uw autoverzekering
Bel: 088 810 81 00   

Online berekenen en afsluiten

Bereken online uw premie en sluit direct af
Berekenen en afsluiten
Lees meer over: