De beste voorbereiding op de Dam tot Dam FietsClassic

Geplaatst op : 7 september 2017
groep fietsen

Het is bijna zover: De Dam tot Dam Fietsclassic. Je eerste klassieker of misschien één van de tochten die je gaat maken. Je bent goed voorbereid, hebt regelmatig je afstand gefietst en voelt je fit. Maar wat doe je als het moment dat je gaat fietsen daar is? In deze blog vertel ik meer over hoe je je de komende week goed voorbereidt op de tocht.

Taperen

Taperen is een ander woord voor het verminderen van de trainingsomvang. De week voor een evenement wil je stress op lichaam voorkomen. Trainen is gecontroleerd stress opvoeren op je spieren om je conditie te verbeteren en je spieren sterker te maken. Tijdens rust herstelt je lichaam zich. Vermijd in de week voor je event stress op je lichaam. Ga in die week rustig een klein stuk fietsen in hartslagzone 1. Zo blijf je wel in beweging en bevorder je je herstel. Tapering is een goede manier om je lijf en geest op scherp te zetten voor de prestatie die je tijdens jouw classic gaat leveren.

Je maaltijden aanpassen

Je wilt voldoende ‘brandstof’ hebben om je klassieker uit te rijden. Afhankelijk van hoe vaak je getraind hebt, zijn je longen, spieren en lever voorbereid. Als je vaker traint, kun je een grotere inspanning leveren met minder energieverbruik. De Tour de France-renners trappen dag na dag enorme afstanden weg, eten 5000 calorieën per dag en vallen toch af. Hun lichaam snakt naar koolhydraten en neemt elke gram zorgvuldig op. Er is in hun lijf een schaarste ontstaan die aangevuld moet worden. Hoe voorkom je een hongerklop tijdens je tocht? En wat kan je doen in voorbereiding op je tocht?

Zorg in de voorbereiding op jouw tour voor optimale aanvulling van je brandstof. Elke minuut die je fietst verbruik je suikers en vetten. De suikers zijn in de vorm van glycogeen in de lever en spieren opgeslagen. De voorraad in je spieren is zo laag dat het verwaarloosbaar is bij een lange inspanning. De voorraad in je lever en je bloedsuikerspiegel kun je nog prima op orde krijgen. Lees hieronder wat je kan doen.

Je hebt 1 keer per week cardio training gedaan

Als je 1 keer in de week traint en dagelijks koolhydraten (aardappels, rijst, brood, etc.) eet, dan hoef je je maaltijden niet aan te passen. Dit heeft nagenoeg geen zin omdat je levervoorraad binnen 48 uur na je inspanning al met normale voeding tot 80% wordt aangevuld. De dag voor de tour trakteer je jezelf wel op een flinke pasta en ijs toe. Je eet 2 uur voor je aan de start staat nog 2 grote pannenkoeken met zoet beleg. Tijdens de rit drink je een isotoon drankje om je mineralen en vitaminen op peil te houden en sla de krentenbol onderweg zeker niet over. De krenten geven je meteen energie met snelle suikers en het deeg bevat suiker en zetmeel wat tijdens de rest van je tocht van pas komt.

Je hebt 2 tot 3 keer per week cardio training gedaan

Als je 2 of 3 keer per week traint en meer dan 1500 calorieën verbrandt tijdens je training, is de kans groot dat je reserves wel een boost kunnen gebruiken. Je reserves zijn dan zeker niet helemaal aangevuld. Hoe je dan moet eten, kun je lezen in de blog van diëtiste Fabienne: ‘’Koolhydraten stapelen: zo doe je dat!’’

Je lichaam onderhouden

Het laatste wat je wilt is pijntjes krijgen en daardoor niet instaat zijn om je rit uit te rijden. Ga indien nodig een week voor de wedstrijd nog even langs de fysio of sportmasseur om eventuele vastzittende spieren los te laten maken. Zorg er daarnaast voor dat je de week voor de tour voldoende nachtrust krijgt, zodat je uitgerust de tour start.

Voorbereiden op het weer

Het is september, we hopen op prachtig weer, maar het kan ook regenen. Bij regen is het doorbijten. Je kan een waterdicht jasje kopen voor kleine buitjes. Dit voorkomt dat je afkoelt na een kleine bui. Als het echt hard regent, dan zijn het je doorzettingsvermogen en je goede voorbereiding die je over de eind streep helpen.

Als de zon schijnt, is het verstandig om je goed in te smeren met een factor. Ik gebruik altijd het merk ‘P20’ bij een lange tocht op een zonnige dag. Deze gel trekt snel in en zorgt voor bescherming tegen de zon. Daarnaast zweet je deze gel niet uit, omdat die waterresistent is. Zo voorkom je dat je de crème uitzweet waardoor deze in je ogen terecht komt.

De allerbeste voorbereiding

Natuurlijk is de beste voorbereiding een positieve mindset. Je hebt een prachtige tocht voor de boeg. Je hebt getraind, dus je bent er hoe dan ook klaar voor en gaat de tocht uitrijden. Geniet van de omgeving, de nieuwe mensen die je ontmoet en na afloop van een welverdiend biertje.