Veilig de weg op bij laagstaande zon

Geplaatst op : 26 september 2017
Autorijden laagstaande zon

Het najaarszonnetje is heerlijk, behalve als u in de auto zit. Uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat de laagstaande zon in het voor- en najaar het aantal ongevallen met 20% verhoogt. Met onze tips gaat u veilig de weg op bij laagstaande zon.

Houd de ruiten goed schoon

Bij laagstaande zon heeft u extra last van een vieze ruit. Houd uw ruiten daarom schoon en zorg dat de sproeivloeistof voldoende is bijgevuld. Controleer daarnaast uw ruitenwissers op slijtage. Want versleten wissers laten lelijke strepen achter op uw ruiten. De binnenkant van de ruiten houdt u eenvoudig schoon met een glasreinigingsmiddel en een droge doek. Zet uw verwarming niet te hoog, want ook dat trekt stof en vuil aan.

Leg een zonnebril in de auto

Zorg dat er altijd een goede zonnebril in uw auto ligt, zodat u deze niet kunt vergeten. Kies voor een bril met goede UV-bescherming, die eventueel polariserend is.

Maak gebruik van de zonnekleppen in uw auto

Een alternatief voor de zonnebril is de zonneklep in uw auto. Klap deze naar beneden om de zon tegen te houden. Als de zon van opzij komt, klapt u de zonneklep tegen het raam. Een standaard zonneklep is niet altijd lang genoeg bij laagstaande zon. Zorg daarom dat u een verlengde zonneklep heeft. Ook een zonnescherm met zuignap is handig, om zon via de zijruit of achterruit tegen te houden.

Zet uw lichten aan

Zorg dat u goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Zet dus ook bij laagstaande zon uw lichten aan.

Minder uw snelheid

Pas uw snelheid aan aan de situatie, zodat u voldoende tijd heeft om te reageren. Rijd ook weer niet te langzaam, want ook dan brengt u andere verkeersdeelnemers in gevaar.

Toch schade? Zo bent u verzekerd!

Raakt u toch betrokken bij een ongeluk door laagstaande zon? Dan bent u verzekerd via uw autoverzekering. Rijdt u een ander aan? De schade van de tegenpartij wordt altijd vergoed. Schade aan uw eigen auto is verzekerd als u een Volledig Casco verzekering heeft. Als u wordt aangereden door een ander, vergoedt de verzekering van de tegenpartij uw schade. Raakt u betrokken bij een eenzijdig ongeval? Dan is uw schade verzekerd als u een Volledig Casco verzekering heeft. Let op: als u het ongeval veroorzaakt en letselschade oploopt, is dit alleen verzekerd als u een Schadeverzekering voor Inzittenden heeft afgesloten via uw autoverzekering.

Bekijk onze autoverzekering
Lees meer over: