5 missers in de voeding bij sporters


Fabiënne van Vliet

Fabienne van Vliet

Diëtist en food blogger
van de AonFitClub

Geplaatst op : 20 februari 2018
Mueslireep
Niet vullen, maar écht voeden. Dat is wat je als sporter wilt om de beste prestaties neer te kunnen zetten. Maar welke voeding vult en welke voeding voedt? Het is niet altijd eenvoudig om uit te vissen welke etenswaren goed voor je zijn. En dan heb je nog eens producten die ‘gezond’ lijken, maar verre van gezond zijn. Onze diëtist Fabienne helpt je op weg met 5 missers in de voeding je moet vermijden als sporter.

1. Muesli- of energierepen

‘Voor die lekkere energiekick’
In de supermarkt schreeuwen de termen goed bezig! en lekkere start je tegemoet vanaf de verpakkingen van de muesli- of energierepen. Maar ben je echt goed bezig met zo’n reep? Een muesli- of energiereep is natuurlijk een makkelijk tussendoortje om mee te nemen. En door de suikers in zo’n reep ervaar een energiepiek. Maar die zal ook snel weer zakken. Om langer profijt te hebben van een energiereep, kies je er een met een hoog eiwitgehalte in zit en waarvan de verhouding van suikers en vetten 50/50 is.

2. Meergranenbrood

'Voor een verzadigd gevoel’
Meergranenbrood is donkerbruin en er zitten vaak pitten en zaden op. Op het eerste gezicht heel gezond. Maar dat het donkerbruin van kleur is, hoeft niet persé te betekenen dat er vezels (die voor een vol gevoel en gezonde darmwerking zorgen) in zitten. Meergranen betekent namelijk, zoals de naam als zegt: meerdere granen. Dat zegt dus niets over of de granen volkoren zijn of geraffineerd. Kijk altijd even op het etiket. Staat er op de ingrediëntenlijst bovenaan volkorentarwemeel? Dan zit je goed.

3. Zuivel met een fruitsmaakje

‘Goed om de eiwitten aan te vullen’
Een bakje kwark na het sporten is een prima bron van eiwitten calcium en kalium. Omdat niet iedereen de smaak van pure kwark kan waarderen, zijn er ook varianten op de mark met allerlei (fruit)smaken. Maar een schaaltje vruchtenyoghurt bevat al snel 3-5 suikerklontjes. De Wereldgezondheidsorganisatie raad een maximum van 6 theelepels suiker per dag aan. Met zo’n yoghurtje zit je daar dus al bijna aan! Voor een gezonder alternatief voeg je wat vers fruit aan je kwark of yoghurt toe.

4. Biertje na het sporten

‘Goed om koolhydraten aan te vullen’
Een biertje staat toch gelijk aan 2 boterhammen? Goed om de koolhydraten aan te vullen en weer op energie te komen na het sporten, zou je zeggen. Maar alcohol vertraagd na een zware training het herstelproces, omdat het lichaam bezig is met het verwerken van de alcohol. Dat is nadelig voor je spierkracht en spiermassa. Bovendien werkt de alcohol in het bier vochtafdrijvend, terwijl je na een training juist vocht moet aanvullen. Wil je toch een biertje na het sporten? Wacht een uurtje en drink eerst een glas water en eet iets koolhydraatrijks, zoals een stuk fruit.

5. Energiedrankjes

‘Voor een opkikker voor het sporten’
Het is waar dat een shot cafeïne voor het sporten de training kan vergemakkelijken voor sommige sporters. Maar haal deze cafeïne uit een kop koffie in plaats van uit energiedrank. Energiedrankjes zijn namelijk nergens goed voor. Uit onderzoek blijkt dat hardlopers er energie van kunnen krijgen, maar het effect van nervositeit uren aan kan houden en slapeloosheid kan veroorzaken. Daarnaast bevat een blikje van 250 milliliter gemiddeld 7 klontjes suiker. Dat levert je dus vooral calorieën op en verder vrij weinig.
Lees meer over: