Nieuwe fiets kopen of oude fiets upgraden?

Geplaatst op : 1 februari 2018
Fiets kopen

Je hebt een seizoen op dezelfde fiets gezeten, misschien al wel meerdere seizoenen. Het nieuwe fietsseizoen staat weer voor de deur en je vraagt je af: “Voldoet mijn fiets nog aan mijn eisen”? Hoe bepaal je of je een nieuwe fiets nodig hebt en wanneer ga je onderdelen vervangen?

Een nieuw seizoen komt met nieuwe doelstellingen

Wat sport, en wielrennen in het bijzonder, zo mooi maakt is dat je merkt dat je beter wordt. De afstand die je in het begin aflegde, stelt niks voor bij hoeveel je benen nu kunnen ‘wegtrappen’. Als je beter wordt, dan is het goed je fiets na te kijken en te zien hoe jouw fiets je beter kan ondersteunen en kan helpen om je nieuwe doelen te behalen.

Wanneer koop je nieuwe fiets?

De keuze om een nieuwe fiets te kopen is eenvoudig. Fiets je al wat langer en ben je op zoek naar een lichtere fiets, andere voorvork of ander formaat? Dan is een nieuwe fiets waarschijnlijk de beste optie. Waar moet je opletten als je een nieuwe fiets koopt? Hieronder geef ik je mijn 5 belangrijkste tips:

1. Bepaal waar je de fiets voornamelijk voor gaat gebruiken. Dit bepaalt wat voor soort racefiets geschikt voor je is. Laat je hier goed in adviseren door een fietsspeciaalzaak.

2. Wat is je budget? Soms kan het voordeliger zijn om een tweedehands racefiets te kopen. Vaak kan je voor hetzelfde budget een veel meer geavanceerde tweehandsracefiets kopen. Ik adviseer om hiervoor langs een fietsenmaker te gaan die occasions verkoopt en er niet één via Marktplaats te kopen. Vaak krijg je zelfs nog een aantal maanden garantie.

3. Op welke materiaal wil je gaan rijden? Carbon is het lichtste materiaal. Dus veel mensen denken direct dat ze hun huidige aluminium of stalen frame fiets moeten inruilen voor carbon. Maar dat is zeker niet altijd nodig! Als bij jou de meeste gewichtsbesparing valt te halen op je eigen gewicht, is het verstandiger om eerst hiermee aan de slag te gaan. Een aluminium of stalen frame is namelijk een stuk duurzamer dan carbon.

4. De maat van je nieuwe fiets. Een juiste framemaat rijdt lekker en voorkomt blessures. Je kunt deze eenvoudig zelf opmeten. De maat van je frame is gebaseerd op de lengte van de binnenkant van je been. Je bepaalt de maat als volgt: plaats je voeten 15 cm uit elkaar, meet de lengte van je hak tot je kruis en vermenigvuldig de uitkomst met 0,68. Vervolgens rond je de uitkomst af naar beneden. Dit is de framemaat die het meest geschikt voor jou is.

5. Het beste moment om een nieuwe fiets aan te schaffen is in het najaar, tussen oktober en januari. De oude modellen worden ingeruild voor de nieuwe modellen in de fietsenwinkels. En op Marktplaats is het aanbod groter, omdat mensen hun zolder/berging opruimen en weer het stof van hun racefiets moeten vegen en daarom tot de conclusie komen om hem weg te doen.

Wanneer kies je voor upgraden?

Ben je blij met het frame en de voorvork? Dan kun je je huidige fiets upgraden. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld wat gewicht bent aangekomen en dat je velgen toe zijn aan vervanging. Of je bent toe aan een nieuw schakelsysteem omdat je sneller en vaker schakelt om je cadans steady te houden of vaker in heuvelachtig gebied gaat fietsen. Zelfs een nieuw zadel kan ervoor zorgen dat je meer trapkracht krijgt. Er zijn genoeg mogelijkheden om onderdelen te vervangen om op deze manier je huidige fiets een upgrade te geven. Wat mij betreft kun je vaak de meeste winst behalen op het upgraden van de onderstaande onderdelen:

1. Tandwielen voor en achter Het aantal omwentelingen per minuut is een goed uitgangspunt om te bepalen of je vooruit bent gegaan. Als je derailleur/fietsversnelling steeds een tandwiel groter opzoekt om dezelfde RPM aan te houden dan ben je motorisch sterker en beter geworden. Dat is goed nieuws. Misschien is het wel een plan om je voorblad te vervangen voor een grotere maat zodat je meer uitdaging krijgt in een lagere versnelling.

2. Stuur en zadel Als je net begint met fietsen dan verzet je het zadel naar een fatsoenlijke hoogte en gaat fietsen. Als je beter wordt is een goede verdeling van kracht en een ‘ontspannen’ zit erg belangrijk. Hoe verder je fietst, hoe ergonomischer je wilt rijden. De afstand tussen je zitvlak en stuur wordt dus belangrijk. Het kan zijn dat je huidige frame vervangen moet worden als op de verkeerde framemaat rijdt. Vaak is een andere stuurpen en verstellen van het zadel voldoende. Ga hiervoor naar een fietsenwinkel. In veel gevallen kunnen ze je fiets goed afstellen.

3. Banden Goedkoop en snel te vervangen, maar belangrijk om de weg op te gaan in lijn met je doelstelling. Bredere banden zorgen voor wat meer weerstand, maar het blijkt vaak mentaal te zijn. Ze zijn veiliger omdat je meer grip hebt in bochten en een ander voordeel: meer grip op de weg geeft betere tractie. Je raadt het al tractie is gelijk aan snelheid.

Misschien denk je toe te zijn aan een nieuwe fiets. Check dan nog eens goed of dit echt nodig is. Vaak is het upgraden van je huidige fiets al voldoende om weer een frisse start te kunnen maken in het nieuwe seizoen!