Tips voor fietsen als het koud is: wat trek je aan?

Geplaatst op : 14 februari 2018
Yuri Beekman

De zon schijnt weer en de eerste tours van het seizoen staan gepland. Dit is een mooi moment om de fiets van de Tacx te halen en de weg op te gaan. Het kan natuurlijk nog wel flink fris zijn buiten. Zeker in februari en maart kan het zomaar onder de 5 graden zijn. Maar de zon schijnt, dus je wilt de weg op. Wat trek je aan om te voorkomen dat je daarna een halfuur voor de kachel moet zitten om weer te ontdooien?

Handschoenen

Het is logisch dat je je zomerhandschoenen met open vingers inruilt voor dikkere handschoenen. Je versnellingen gewoon blijven bedienen, is lastig met bevroren vingers. Een goede fietshandschoen is wel belangrijk. Je dagelijkse handschoenen zijn waarschijnlijk wat te dik om makkelijk op te schakelen. Probeer een paar handschoenen uit bij de fietsspeciaalzaak om een goede feel te krijgen.

Winterschoenen

Koude voeten zijn onoverkomelijk bij een fietstocht in de herfst en winter. Zelfs in de zomer kun je last krijgen van koude voeten. Je techniek hoeft niet per se te lijden onder koude voeten, maar mentaal wordt het op een gegeven moment erg moeilijk. Het meest voor de hand liggend is dat je winterschoenen aanschaft. Een winterschoen is dikker en robuuster om de kou buiten te houden. Daarnaast heeft deze schoen een hoge rand die je enkels beschermt. Wil je die investering niet doen, dan kan je altijd voor overschoenen kiezen. Bij 5 graden of kouder of als je snel last hebt van ijsklompjes, dan wil je deze twee gaan combineren. Dit is een investering van tussen 100 en 400 euro. Maar het is het waard. Meer focus op de weg betekent dat je sneller thuis bent.

Overschoenen

Het kan genoeg zijn om alleen overschoenen te dragen als het buiten koud is. Als het kwik onder de 5 graden is (maar voor sommigen al bij 10 graden) dan zijn je dikkere sokken en winterschoenen vaak niet voldoende. Een overschoen vangt de warmte van je voet op en isoleert het. In het begin kan je nog weleens last hebben van te warme voeten, maar als je een paar kilometer op weg bent zal je merken dat het wel comfortabel is. Tegen het eind van je rit heb je alsnog (ijs)koude voeten.

Thermoshirt, longsleeve en fietsjack; je beste vrienden

Je benen doen al het werk tijdens het fietsen. Dus zelfs als het kwik onder de 15-10 graden is, dan al wil je je romp goed beschermd hebben tegen de kou. Het nut van een thermoshirt merk je als hem een keer vergeet. Zodra er een temperatuurwisseling gesignaleerd wordt in je romp, zal je lichaam er direct op anticiperen. Je lichaam gaat meer energie naar de koude gebieden toesturen. Die aandacht en energie wil je liever gebruiken om je benen te sturen. Door je romp warm te houden, verlies je minder energie. Met name je longen en organen rond de buik moeten goed warm blijven. Maar ook de bovenkant van je rug en je onderrug kunnen wat extra warmte gebruiken. Ga dus op zoek naar specifieke fietsthermoshirts. Die zijn dikker geweven op de beschreven plekken. Hetzelfde geldt voor een longsleeve en fietsjack. Als er een koude wind staat en de gevoelstemperatuur onder de 5 graden is (maar voor sommigen al bij onder de 10) dan bieden je longsleeve en fietsjack een betere bescherming. Ze houden de wind en kou buiten en de warmte binnen. Als je voor het eerst in de winter gaat fietsen of je duurtraining hebt, is een winterjack wel aan te raden. Ben je wat meer doorgewinterd of ga je voor kort en krachtig, dan kan een longsleeve al voldoende zijn.

Armwarmer- en beenstukken

Als het kwik zo’n 15 of lager staat, gebruik je armwarmers. Je kan dan gewoon je fietspak of normale tenue dragen. Sommige arm- en beenwarmers zorgen ervoor dat de kou niet direct op je huid komt. Maar ze zijn in diverse diktes te koop. Hoe dichter het geweven is, hoe beter de bescherming over het algemeen is. Beenstukken zijn wel erg nuttig als het koud is. Je spieren doen het beter als ze warm zijn. Gebruik ze onder de 10 graden zeker. Daarboven is het aftasten. Te warme benen fietst al helemaal niet lekker natuurlijk en kost mogelijk nog meer energie dan koude benen.

Thermo-ondergoed en kniestukken

Dit punt is wat discutabel. De één zweert bij deze hulpmiddelen, de ander vindt ze vervelend en heeft liever het beperkte ongemak. Je knieën zijn de belangrijkste schakel tussen je heup en voet. Als die koud worden, kun je een zeurende pijn krijgen en dat komt je cadans en snelheid niet ten goede. Voor thermo-ondergoed geldt een ander voordeel. Je billen, boven- en binnenkant benen zijn zeer actief bij het fietsen. Als die snel koud neigen te worden dan kan dat verkramping in de spieren veroorzaken. Is dit je achillespees bij fietsen dan zou ik je aanraden een lange onderbroek aan te trekken.

Voor net wat extra comfort

  • Oorwarmers kunnen van pas komen als het koud is. Koude oren kunnen je gaan irriteren. Zeker als er een harde wind staat op je koude oren is het geen pretje. Ook goed als bescherming tegen het geluid van de wind om je oren, als dat een probleem voor je is. 
  • Doek over neus en mond: Je neus en kaken kunnen akelig koud worden als de temperatuur onder 5 graden is. Als dit een probleem voor je is, zorgt een simpele doek voor een prima beschermingslaag. 
  • Dikke sokken: Als je snel koude voeten, zijn dikke sokken in combinatie met winterschoenen en overschoenen heel fijn. Wordt het te warm voor je winterschoenen, draag dan een dikke sok in je normale schoenen.