De woning wordt verkocht

Lees meer over de kosten van onze dienstverlening en wat wij voor u kunnen betekenen in ons dienstverleningsdocument.

Bel een adviseur

    076 531 33 93

Of maak een afspraak

Vastgoed

De gezamenlijke woning wordt verkocht. Bijvoorbeeld omdat u geen hypotheek kunt krijgen die op de nieuwe situatie is aangepast, of omdat u allebei een nieuwe start wil maken. Zolang de woning nog niet is verkocht, blijft de woning gemeenschappelijk eigendom. Ook als één van de partners het huis verlaat.

Verkoop met overwaarde

Bij de verkoop wordt de hypotheek afgelost. Blijft er na de aflossing van de lening een bedrag over? Dat heet overwaarde. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen wordt de overwaarde 50-50 verdeeld. Anders worden voor de verdeling de huwelijkse voorwaarden aangehouden.

Let op: Als u binnen drie jaar een nieuwe koopwoning koopt, gebruik dan uw overwaarde voor die nieuwe woning. Doet u dit niet, dan is dat gedeelte van uw nieuwe hypotheekbedrag niet fiscaal aftrekbaar. Dit heet de bijleenregeling.

Wat is de bijleenregeling?

Stel, u verkoopt uw woning en heeft €20.000,- overwaarde. Die kunt u natuurlijk besteden aan een nieuwe auto of de verbouwing van uw nieuwe woning. Maar de fiscus graag dat u die overwaarde voor een nieuwe hypotheek gebruikt.

Als u binnen drie jaar een nieuwe woning koopt voor bijvoorbeeld €200.000,-, en u gebruikt de overwaarde van uw oude woning in uw nieuwe hypotheek, is de gehele hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Doet u dit niet, dan mist u de hypotheekrenteaftrek over het bedrag van de overwaarde uit uw oude woning. Van uw nieuwe hypotheek is dan de rente over €180.000,- fiscaal aftrekbaar. De rente over €20.000,- niet.

Verkoop met restschuld

Een restschuld is de hypotheekschuld die overblijft na de verkoop van de woning. De restschuld wordt 50-50 verdeeld, of volgens de huwelijkse voorwaarden.

Er bestaat een tijdelijke regeling om het financieren van restschuld makkelijker te maken. Als u een lening afsluit om de restschuld te financieren, dan is de rente over deze lening fiscaal aftrekbaar in box 1, met een maximale duur van 15 jaar. Deze regeling geldt voor restschulden die ontstaan tot 1 januari 2018.