Uw ex-partner blijft in de woning wonen

Lees meer over de kosten van onze dienstverlening en wat wij voor u kunnen betekenen in ons dienstverleningsdocument.

Bel een adviseur

    076 531 33 93

Of maak een afspraak

Vastgoed

U wordt uitgekocht door uw ex-partner. Als u niet meer meebetaalt aan de woning, hoeft u er alleen nog voor te zorgen dat u de hypotheekakte wijzigt.

Hypotheekakte wijzigen

De hypotheekakte staat op twee namen als u beiden eigenaar bent. Dit moet gewijzigd worden, anders bent u beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van rente en aflossing. Als u uit de woning vertrekt moet u er voor zorgen dat u “ontslagen wordt uit hoofdelijke aansprakelijkheid”. Net als het vestigen van de hypotheek doet u dit bij de notaris.

Hypotheekrenteaftrek

Als u mee blijft betalen aan de woning, zijn er twee mogelijkheden:

U betaalt de hele hypotheek:

  • De helft van de rente is fiscaal aftrekbaar onder de eigenwoningregeling, tot 24 maanden na het vertrek uit de woning
  • De andere helft is fiscaal aftrekbaar als betaalde alimentatie. Uw ex-partner moet dit bedrag opgeven als ontvangen alimentatie. Dit is belast, dus per saldo profiteert uw ex-partner niet van de renteaftrek
  • U geeft beiden 50% van het eigenwoning forfait op
  • U mag deze 50% ook opgeven als aftrekbare betaalde alimentatie, en uw ex-partner moet dit opgeven als belaste, betaalde alimentatie. Tenzij u huur ontvangt van uw ex-partner, dan gaat dit hele punt niet op
  • Als u huur ontvangt van uw ex-partner, hoeft u geen van beiden iets aan te geven

U betaalt nog de helft van de hypotheek:

  • De rente is fiscaal aftrekbaar onder de eigenwoningregeling. Ook hier geldt de termijn van voor maximaal 24 maanden
  • U moet 50% van het eigenwoningforfait opgeven. Ditzelfde bedrag is aftrekbaar als alimentatie.
  • Uw ex-partner moet ook 50% van het eigenwoningforfait opgeven. Ditzelfde bedrag moet uw ex-partner ook opgeven als ontvangen alimentatie. Vanzelfsprekend mag uw ex-partner ook de betaalde hypotheekrente aftrekken.

En na die 24 maanden?

Na de termijn van 24 maanden is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar. Uw ex-partner moet dan de helft van de WOZ waarde opgeven als bezit in box 3. De lening voor het huis mag u weer aftrekken van uw vermogen in box 3. Als uw ex-partner ook na 24 maanden geen huur aan u betaalt, blijft het eigenwoning forfait van kracht: Een bedrag ter grootte van het halve eigenwoning forfait geldt als alimentatie. Aftrekbaar voor u, belast voor uw ex-partner.