Geld voor morgen

Geld voor morgen

Heeft u voldoende geld achter de hand?

De wasmachine begeeft het, de APK keuring van uw auto valt duurder uit of de koelkast is aan vervanging toe. Meestal zijn dit onverwachte uitgaven, maar het overkomt iedereen. Het is fijn om een potje achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. Hoe groot moet dit potje zijn en hoe kunt u het bij elkaar sparen?

Hoogte financiële buffer

40% van de Nederlandse huishoudens heeft een te kleine buffer (Bron: Nibud). Met een potje voor onverwachte uitgaven kunt u direct reparaties van kapotte apparaten en andere onverwachte uitgaven betalen. Hierdoor hoeft u geen lening af te sluiten!

De hoogte van uw financiële buffer hangt af van uw persoonlijke situatie. Het Nibud adviseert de volgende buffer per situatie:
  • Alleenstaande: € 3.550
  • Een stel zonder kinderen: € 4.000
  • Stel met 2 kinderen: € 5.000

Welk bedrag u het beste kunt reserveren voor dergelijke kosten berekent u eenvoudig met de BufferBerekenaar van het Nibud.

Hoe bouw ik een buffer op?

Als u weet hoe groot uw buffer moet zijn, kunt u beginnen met sparen. Enkele tips:
  • Leg uw inkomsten en uitgaven naast elkaar om te zien hoeveel u kunt sparen
  • Door maandelijks een (vast) bedrag opzij te zetten, bouwt u een buffer op. U kunt ervoor kiezen dit bedrag automatisch op een spaarrekening te laten storten
  • Kies een spaarrekening die bij u past. Wanneer u spaart voor een financiële buffer is het verstandig dit te doen op een vrij opneembare spaarrekening. Deze spaarvorm kent namelijk geen beperkende voorwaarden

Voldoende buffer? Dan kunt u extra spaargeld opzij zetten voor later