Ciao Italia - Met de fiets door Rome

Met de fiets door Rome

Gek op stedentrips?

Italië! Het land van de liefde, heerlijke koffie, kunst en oude historie. De stad Rome kent vele gezichten: het culturele Vaticaan, het historische Colosseum of het stadspark Villa Borghese. Maar hoe bezoekt u in korte tijd al deze bezienswaardigheden?

Auto, openbaar vervoer of…
“De auto heb ik geprobeerd, maar met dit voertuig ben ik zo bezig met het verkeer, dat ik niets van de stad zie. Het openbaar vervoer is overal anders en iets van de bustijden maken in het Italiaans, dat lukt mij niet. Mijn oplossing: ‘de fiets’”

Met de fiets door een drukke nieuwe stad?
“Tuurlijk! Het verkeer kan een uitdaging zijn in het buitenland maar wij Nederlanders zijn wel wat gewend, tóch? En vindt u een kruispunt toch té uitdagend; stap dan af, draai een kwartslag en loop met de fiets in de hand mee met de voetgangers. Want een stad nog zo groot, binnen een dag zijn alle hoogtepunten langsgekomen met dit vervoermiddel. Vooral in het artistieke Rome. Ja, met dit vervoermiddel ziet u meer details, bent mobiel en flexibel.”

Fietsend door Rome
“Waarom ik een-fiets-door-de-stad promotor ben? Alle voorsteden doorkruisen is al snel 20 tot 25 kilometer aan druk verkeer. Tijdens mijn fietstocht door Rome kwam ik een Fiat 500 tegen die werd verstikt als een ranke antilope in een kudde buffels. Terwijl ik rustig, genietend van de stad en het frisse lentegroen verder fietste en de Fiat achter me liet.

De gebieden in Rome rond het Forum Romanum en het Vaticaan zijn prachtig. Wist u dat het Vaticaan de kleinste onafhankelijke staat is van de wereld? Ook het Pantheon, de Trevi fontein en de Spaanse Trappen zijn eenvoudig te bereiken via authentieke straatjes. De heerlijke koffiegeur komt u dan tegemoet. Tot slot zijn het Colosseum en het monument voor Victor Emanuel II aanraders. U maakt dan kennis met de romeinen en de Vader des Vaderlands.”

Dus pak de fiets
“Op bijna elke hoek van de straat huurt u een fiets. In onder andere Milaan, Parijs, New York, Barcelona en Berlijn zijn er net als in Nederland naast huur- ook leenfietsen. In de volksmond ook wel ‘OV-fietsen’ genoemd.”

Toptip: “Probeer zoveel mogelijk door de parken te fietsen in de stad als dat toegestaan is. Deze zijn ruimtelijk, groen en de aangrenzende straten zijn vrij rustig.”

Wiljan de Jong