Autoveiligheid

Autoveiligheid

4 tips voor een veilig vervoer van je kind

Vliegen is nog steeds veiliger dan deelnemen aan het verkeer; toch is de (auto)veiligheid sterk toegenomen door de verbeterde technologie en infrastructuur. Maar je draagt zelf ook bij aan de veiligheid je kinderen. Vier tips voor een veilig vervoer van je baby.

Tip 1: Kies zorgvuldig een nieuwe auto.
Ben je van plan een nieuwe auto te kopen? Bekijk dan hoe jouw favoriet scoort op het gebied van kindveiligheid. Euro NCAP test auto’s op verschillende onderdelen, zoals bestuurdersveiligheid, voetgangersveiligheid en de bescherming van kinderen. Op een vijfpuntsschaal geeft de organisatie weer in hoeverre het betreffende model op verschillende onderdelen scoort. Daarbij test het de auto in combinatie met een kinderzitje dat door het merk is aanbevolen. Via de site van de Consumentenbond kun je de veiligheid van verschillende auto’s met elkaar vergelijken.

Tip 2: Kies het juiste babystoeltje.
Ieder kind is uniek. En iedere auto ook. Onderzoek daarom goed welk stoeltje het best past bij jouw kind en jouw auto. In zijn algemeenheid geldt: tot 13 kilo of zolang het hoofdje niet boven de rugleuning uitsteekt, mag het kind in een babystoeltje. Hou er rekening mee dat niet ieder zitje in iedere auto past. Er zijn namelijk universele en niet-universele autostoeltjes. Vanaf november 2014 zijn alle nieuwe modellen met Isofix uitgerust. Isofix is een bevestigingsmechaniek. Het zitje is voorzien van grijphaken die je vastklikt aan de Isofix-beugels in de auto. Als je een Isofix-zitje koopt, moet je dus ook een auto hebben die Isofix-proof is. Verder zijn Isofix-stoeltjes voorzien van Top Tether, een extra bevestigingsgordel waarmee je de bovenkant van het zitje vastmaakt en zo kiepen tegengaat. Wil je zeker zijn van een veilige keuze? Controleer dan of het zitje voldoet aan de Europese veiligheidseisen ECE R44/03, R44/04 of R129 (iSize).

Tip 3: Schakel de airbag uit.
Airbags moeten inzittenden beschermen tegen letsel. Maar voor baby’s en jonge kinderen zijn de luchtkussens juist gevaarlijk vanwege de forse kracht waarmee ze worden opgeblazen. Schakel de airbag daarom uit op de plek waar de baby (tegen de rijrichting in) vervoerd wordt. Indien dit niet mogelijk is, vraag dan de dealer het voor je te doen.

Tip 4: Volg Europese richtlijnen.
Niet ieder land hanteert dezelfde regels omtrent het vervoer van kinderen. Zo is in Nederland een kinderbeveiligingsmiddel (zoals een autozitje) verplicht tot een lengte van 1.35 meter; een uitzonderingsregel op de Europese richtlijnen. Over de grens bij onze oosterburen geldt de gangbare 1.50 meter. Wil je zeker zijn van je zaak, volg dan gewoon de Europese richtlijnen of raadpleeg ons artikel over de verkeersregels in het buitenland.