Medische kosten vergoed?

De reis- versus zorgverzekering

De reis- versus zorgverzekering

Ziet u het al voor zich? U bent heerlijk aan het dobberen in de Middellandse Zee. Ineens voelt u 'iets' onder uw voet en er ontstaat een jeukend gevoel. Hinkelend gaat u naar de kant, ziet stekels en weet dat het een zee-egel was. U bent hier allergisch voor en gaat naar de spoedeisende hulp. Maar vallen deze dokterskosten onder de zorgverzekering?

De zorgverzekering
Vooral in vakantielanden aan de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Turkije en Spanje worden Nederlanders vaak behandeld in privéklinieken. Deze doktersbehandeling is meestal duurder dan in Nederland. Hierdoor valt het verschil in kosten buiten de zorgverzekering. Om alle ziektekosten terug te krijgen moet u meestal naast de basisverzekering ook een aanvullende dekking hebben. Of een reisverzekering met een dekking voor medische kosten. Bij de zorgverzekering geldt er bovendien een standaard eigen risico van € 385. U kan ook gekozen hebben voor een vrijwillige verhoging. Het eigen risico kan dan oplopen tot wel € 885. Hierdoor betaalt u zelf de doktersafspraak in het buitenland, als u uw eigen risico nog niet eerder heeft verbruikt in Nederland.

De reisverzekering
Heeft u een reisverzekering geregeld via Aon? Dan krijgt u de extra kosten van de behandeling in een privékliniek vergoed. In dit geval heeft u geen eigen risico. Als u ergens anders verzekerd bent voor de reis is het advies om te controleren of u geen eigen risico heeft bij medische kosten. Naast deze vergoeding krijgt u bij de reisverzekering hulp. De S.O.S. hulpverlening regelt bijvoorbeeld de terugreis, wanneer deze nodig is door een ziekte of ongeluk in het buitenland.

Doet u aan gevaarlijke sporten, zoals technisch duiken of paragliding? Dan heeft u meestal een aanvullende dekking nodig.

European Health Insurance Card (EHIC)
Neem altijd uw EHIC-pas mee! In het buitenland laat u hiermee zien dat u verzekerd bent tegen medische zorg. Deze pas is wel persoonsgebonden en moet u voor ieder gezinslid apart aanvragen via EHIC. Accepteert een ziekenhuis deze kaart niet? Bel dan gelijk uw zorgverzekeraar op.