Hoe kan ik mijn restschuld aflossen?

Hoe kan ik mijn restschuld aflossen?

Nu de woningmarkt verder aantrekt stijgen de prijzen van de meeste woningen meer en meer. Vooral in Amsterdam en Utrecht groeien de woningprijzen spectaculair. Toch staan er ook nog steeds huizen onder water. Uw huis ook? Zolang u niet gaat verhuizen en u uw hypotheeklasten kunt dragen, is dat geen probleem. Als u wél gaat verhuizen, bijvoorbeeld een scheiding of ontslag, krijgt u te maken met een restschuld. Deze schuld kunt u op verschillende manieren afbetalen aan uw bank of hypotheekverstrekker. Graag adviseren wij u hierover.


Wat is restschuld?

Restschuld is de schuld die ontstaat wanneer u uw huis verkoopt en de verkoopprijs lager is dan de hoogte van uw hypotheek. Na de verkoop moet u dit verschil op een andere manier aan uw geldverstrekker terugbetalen.


Aflossen met spaargeld

De voordeligste manier om uw restschuld af te lossen is met spaargeld. Spaargeld levert namelijk een lagere rente op dan de rente die u moet betalen over uw restschuld. Afhankelijk van de hoogte van uw spaargeld en restschuld kunt u zelf beslissen of dit een manier is om af te lossen.


Restschuld financieren met belastingvrije schenking

Als uw ouders over de middelen beschikken mogen zij u een eenmalig bedrag schenken voor uw eigen huis, als u (of uw partner) tussen de 18 en 40 jaar bent. In 2016 is dit maximale schenkingsbedrag € 53.016. U kunt dit bedrag gebruiken om uw restschuld te financieren.


Restschuld meefinancieren in uw nieuwe hypotheek

Als u een nieuw huis koopt kan uw restschuld in sommige gevallen onderdeel worden van uw nieuwe hypotheek. Men noemt dit meefinancieren van de restschuld. Wat meefinancieren in uw hypotheek kost, hangt af van uw schuld. En hoeveel u mag lenen, berekent uw bank of hypotheekverstrekker op basis van uw inkomen en lopende leningen. Uw geldverstrekker mag er ook voor kiezen om u géén gebruik te laten maken van deze regeling. Dit gebeurt vaak als uw hypotheek veel hoger wordt dan uw woningwaarde en de aanbieder daarmee een verhoogd risico loopt.


Kijk of u een persoonlijke lening kunt afsluiten

Als het niet lukt om uw restschuld mee te financieren in uw nieuwe hypotheek, of als u geen nieuw huis koopt, kunt u ook een persoonlijke lening aanvragen. De rente die u betaalt voor deze lening is 15 jaar lang fiscaal aftrekbaar (bij een restschuld die is ontstaan vóór 1 januari 2018), zolang het een eigenwoningschuld betreft. Een eigenwoningschuld is een lening op uw eigen woning, die u gebruikt om uw woning te kopen of verbeteren. Het deel van de lening dat u gebruikt om uw huis in te richten of waarvan u een auto koopt, hoort niet bij uw eigenwoningschuld.

Bedenk wel dat voor dit soort leningen een hogere rente geldt dan voor hypotheken. Let op: een persoonlijke lening verlaagt uw leencapaciteit voor een hypotheek.


Kans op kwijtschelding NHG

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten en moet u noodgedwongen uw huis verkopen door bijvoorbeeld een echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Dan kan NHG uw restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden.


Wilt u uw restschuld aflossen? Vraag om persoonlijk advies!

U ziet, u kunt uw restschuld op verschillende manieren aflossen. U kunt zelfs meerdere manieren combineren. Heeft u hier vragen over of wilt u meer informatie? Onze hypotheekadviseurs helpen u graag verder.

Neem contact met mij op

Anderen bekeken ook:

Verzekering kinderen

Verzekering kinderen

Onderschat een kind dus nooit in zijn of haar ondernemingsdrang!


Wat speelt er

Minder hypotheek door private lease

Minder hypotheek

Private leasen heeft een negatief effect op het aanvragen van een nieuwe hypotheek.

Hypotheekadvies

Hypotheekadvies

Wij kijken naar waar u nu staat en luisteren naar uw wensen voor vandaag en morgen.


Lees hoe