Hypotheek oversluiten? Gebruik onze 5 handige tips!

Wonen

Op dit moment is de hypotheekrente lager dan ooit. Als u wilt profiteren van de lage rentestand is oversluiten een optie. U kunt zo besparen op uw maandlasten. Maar oversluiten kost ook geld. Wilt u weten of het voor u verstandig is om uw hypotheek ergens anders onder te brengen? Vooral in verband met de boeterente en andere oversluitkosten? Wij vertellen u graag wat er allemaal komt kijken bij het oversluiten van uw hypotheek.


1. Wanneer is het verstandig om mijn hypotheek over te sluiten?

Herkent u één van de volgende situaties? Dan kan het oversluiten van uw hypotheek financieel aantrekkelijk voor u zijn:

  • Ik wil besparen op mijn maandlasten.
  • Mijn rentevaste periode loopt binnenkort af.
  • Ik wil mijn huis verbouwen.
  • Mijn leefsituatie is veranderd.
  • Mijn woning heeft overwaarde.

2. Wat is oversluiten precies, en klopt het dat ik een boete krijg?

Een hypotheek oversluiten is te vergelijken met een hypotheek aflossen met een nieuwe hypotheek. Deze nieuwe hypotheek kunt u bij een andere bank of hypotheekverstrekker afsluiten, of gewoon bij uw huidige aanbieder. Maar let op: zolang uw rentevaste periode niet is afgelopen, moet u een boete (boeterente) betalen. U lost uw lening namelijk eerder af dan afgesproken. Afhankelijk van de overeenkomst kan uw boeterente oplopen tot tienduizenden euro's.


3. Kan ik mijn boeterente meefinancieren?

Wanneer u de openstaande boeterente meefinanciert in uw nieuwe hypotheek, is de rente die u daarover moet betalen niet fiscaal aftrekbaar. Gelukkig kunt u de kosten voor het oversluiten van uw hypotheek wel fiscaal aftrekken. Dus ook de boeterekening van uw oude hypotheek.


4. Met welke andere oversluitkosten moet ik rekening houden?

Als u uw hypotheek oversluit, dan sluit u een nieuwe hypotheek af. U betaalt dus opnieuw voor advies-, taxatie- en notariskosten. Tel bij deze kosten uw eventuele boeterente en NHG-kosten op, en weeg deze kosten af tegen uw rentevoordeel. Uiteraard kunnen wij u hierbij helpen.

Taxatietip!

Bij sommige aanbieders is een taxatie niet nodig als uw woning een ruime overwaarde heeft. Dan volstaat de WOZ-waarde van uw huis. Vraag hiernaar bij uw adviseur.


5. Heeft u een spaarhypotheek en wilt u oversluiten?

Het komt bijna nooit voor dat het oversluiten van een spaarhypotheek naar een hypotheek met een lagere rente voordeel oplevert. De hypotheekrente en spaarrente zijn namelijk gelijk. Een lagere hypotheekrente betekent automatisch ook een hogere spaarpremie. Bovendien is de premie niet aftrekbaar.


Wilt u oversluiten? Vraag om persoonlijk advies!

Overweegt u om uw huidige hypotheek over te sluiten? Dan berekenen wij graag of oversluiten voordelig is in uw situatie.

Neem contact met mij op

Anderen bekeken ook:

20 slimme inbraakpreventie tips

Inbraakpreventie

Voorkom met onze slimme inbraakpreventietips dat een inbreker úw thuis uitpikt.
Kom in actie
Minder hypotheek door private lease

Minder hypotheek

Private leasen heeft een negatief effect op het aanvragen van een nieuwe hypotheek.

Hypotheekadvies

Hypotheekadvies

Wij kijken naar waar u nu staat en luisteren naar uw wensen voor vandaag en morgen.


Lees hoe