Minder hypotheek door private lease

Minder hypotheek door private lease

Tien jaar geleden was het heel normaal om een auto te kopen met spaargeld. Totdat kopen op krediet vanuit Amerika overwaaide naar Nederland. Geld lenen is tegenwoordig geen taboe meer, dus leasen we er massaal op los. Zo reden er in 2015 zo'n 36.000 private lease auto's rond in Nederland. Maar liefst 2x zoveel als in 2014! Toch weten veel mensen niet dat private leasen (privé leasen) een negatief effect heeft op het aanvragen van een nieuwe hypotheek. In ons voorbeeld ziet u dat Bas € 53.000 minder hypotheek krijgt dan Alex. En waarom? Alleen omdat hij een leasecontract heeft.


Lening BKR

U kunt al een gloednieuwe Kia of Volkswagen rijden voor € 350 per maand (excl. brandstofkosten). U bent dan geen eigenaar van de auto, maar least de vierwieler een x-aantal jaren. Anders dan zakelijk leasen, wordt private leasen gezien als een lening met een maandelijkse aflosverplichting. Om consumenten te beschermen tegen te hoge leningen, wordt 65% van het totale leasebedrag van een private leasecontract geregistreerd bij BKR.

Rekenvoorbeeld

Stel u least een auto voor € 350 per maand met een looptijd van 4 jaar. Dan registreert BKR dus een krediet van € 10.920 (65% van 16.800). In het voorbeeld hieronder verdienen Alex en Bas precies evenveel. Het enige verschil is dat Alex zijn auto zelf heeft gekocht van zijn spaargeld en dat Bas zijn even dure auto via private lease rijdt. Toch krijgt Bas ruim € 53.000 (!) minder hypotheek dan Alex. Dat is ruim 3x de nieuwwaarde van de auto.

Alex
Jaarinkomen € 50.000
Auto gekocht van spaargeld € 16.800

Max. hypotheek € 235.754
Bij een hypotheekrente van 1,7%

Bas
Jaarinkomen € 50.000
Leasecontract € 350 p/mnd

Max. hypotheek € 182.638
Bij een hypotheekrente van 1,7%


Ook minder hypotheek door smartphone abonnement

Wist u dat een abonnement bij een "gratis" smartphone ook gevolgen kan hebben voor uw hypotheekaanvraag?

Anderen bekeken ook:

Hypotheek oversluiten

Neem contact op met onze hypotheekadviseurs

Ontdek uw hypotheekmogelijkheden in een vrijblijvend gesprek.

Overleg

5 tips bij het kopen van een huis

Hoe houdt u uw hoofd koel bij de zoektocht naar en de financiering van een huis?

Contract

Wel of geen financieringsvoorbehoud?

Aon zet de voor- en nadelen voor u op een rijtje.