5 tips om uw hoofd koel te houden bij het kopen van een huis

Overleg
De gekte op de huizenmarkt houdt aan. In het tweede kwartaal van 2017 is het aantal huizen dat boven de verkoopprijs is verkocht met 7,5% gestegen. Het aantal dat te koop staat is daarnaast voor het eerst sinds 2004 gezakt tot onder de 100.000 (bron: NVM). Hoe houdt u uw hoofd koel op de verhitte huizenmarkt en bemachtigt u alsnog uw droomhuis? Aon geeft 5 handige tips.

1. Sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een woning tot € 245.000 komt in aanmerking voor de NHG. U heeft dan: 
  • Lagere maandlasten, omdat u korting krijgt op uw rente 
  • Geen restschuld bij gedwongen verkoop, omdat NHG deze kwijtscheldt


2. Maak gebruik van een belastingvrije schenking

Bent u jonger dan 40 jaar? Dan mag u eenmalig een schenking tot € 100.000 belastingvrij ontvangen. Deze gebruikt u vervolgens binnen drie jaar voor de aanschaf van uw woning en kan ervoor zorgen dat u uw droomhuis wel kunt betalen. Ook is het voor ouders of andere familieleden een mooie investering bij de lage spaarrentes.

3. Laat de woning die u op het oog heeft taxeren en onderzoeken

Om de koop uiteindelijk rond te krijgen, taxeert u de woning. De bank verstrekt namelijk geen hypotheek die vele malen hoger ligt dan de woningwaarde. Tip: taxeer de woning daarom voor de koop! Zo komt u erachter of dat uw droomhuis wel écht een droomhuis is, of dat het veel minder waard is dan u dacht. Ook is het slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, zodat eventuele gebreken op tijd aan het licht komen.

4. Onderzoek of u (of uw kinderen) in aanmerking komen voor een starterslening

Nog nooit een koophuis gekocht en is de verkoopprijs lager dan € 212.000? Dan is de starterslening een alternatief. Deze leent u via de gemeente bovenop uw hypotheek. Hiermee is de kans groter dat u uw droomhuis kunt financieren. Op de website van de SVn leest u welke gemeentes een starterslening aanbieden.

5. Onderzoek of u een financieringsvoorbehoud nodig heeft

Wilt u geen 10% boete betalen over de aankoopprijs aan de verkoper als u de financiering niet rond krijgt? Dan kan een financieringsvoorbehoud interessant zijn. We hebben de voor- en nadelen op een rij gezet en helpen u hier graag bij.

Bij de zoektocht naar uw droomhuis is het verstandig om op tijd contact op te nemen met een hypotheekadviseur, om uw financiële mogelijkheden te bespreken. Hierbij helpen wij u graag.

  Bel: 076 531 33 93   

Whatsapp naar 06 12 55 44 45   

Vul het bel me terug formulier in

Anderen bekeken ook:

Hypotheek oversluiten

Neem contact op met onze hypotheekadviseurs

Ontdek uw hypotheekmogelijkheden in een vrijblijvend gesprek.

Contract

Wel of geen financieringsvoorbehoud?

Aon zet de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Minder hypotheek door private lease

Minder hypotheek

Private leasen heeft een negatief effect op het aanvragen van een nieuwe hypotheek.