Welke woonverzekeringen zijn er en welke heb ik nodig?

Inboedelverzekering
Er bestaan zo veel verschillende verzekeringen, dat u misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Een verhuizing is een mooi moment om uw verzekeringen weer eens te bekijken en te onderzoeken welke verzekeringen u echt nodig heeft. We helpen u graag op weg.

Opstalverzekering | verplicht voor bijna alle huiseigenaren

Voor veel huiseigenaren is een opstalverzekering verplicht als er sprake is van een hypotheek. Met een opstalverzekering (of woonhuisverzekering) bent u verzekerd voor schade aan uw huis en spullen die vastzitten in en aan uw huis. Dat zijn bijvoorbeeld uw deuren, keuken, ramen, zonnepanelen, badkamer en dak. Als uw opstal beschadigt door brand, inbraak of weersomstandigheden vergoedt uw verzekeraar de kosten van de schade.

  • Van huur- naar koopwoning?
    Voor een koophuis is het verstandig een opstalverzekering af te sluiten vóór de overdracht. Maar verhuist u naar een koopappartement? Dan is de woning zeer waarschijnlijk al verzekerd via de VvE (Vereniging van Eigenaars). Controleer voordat u gaat verhuizen bij de VvE wat wel en niet onder de bewonersdekking valt. Onthoud hierbij dat u altijd de keuze heeft om zelf aanvullende dekkingen af te sluiten. Als de VvE geen gebouwenverzekering (de zogenaamde 'slapende VvE') aanbiedt, kunt u zelf een opstalverzekering afsluiten. De schade aan uw koopappartement is dan in ieder geval gedekt, net als de kosten voor schade aan de gezamenlijke ruimtes van het appartementengebouw.

  • Van koop- naar huurwoning?
    Als huurder heeft u in veel gevallen geen opstalverzekering nodig. U kunt deze verzekering dan opzeggen. Geef aan uw opstalverzekeraar als einddatum de dag van de verkoop door. Eventuele verbeteringen aan uw huurwoning op eigen kosten, kunnen vaak worden meeverzekerd via huurdersbelang op uw inboedelverzekering. U kunt hierbij denken aan een nieuwe keuken of bijvoorbeeld een schuurtje in de tuin. In sommige situaties heeft u tóch een opstalverzekering nodig voor huurdersbelang. Wilt u hierover meer advies? Onze klantadviseurs helpen u graag verder!

  • Staat uw vorige huis nog te koop?
    Als uw woning leegstaat, kan dit gevolgen hebben voor de dekking van uw opstalverzekering. Er kan dan een leegstandsclausule met beperkte dekking op uw opstalpolis worden vermeld. Deze verzekering biedt uitsluitend dekking tegen schade door brand, brandblussing, ontploffing, blikseminslag, storm en luchtvaartuigen. In sommige gevallen kan de polis niet worden voortgezet. Wij adviseren om bij leegstand van uw woning contact op te nemen met uw verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.


Inboedelverzekering | niet verplicht, maar zeer gangbaar

Met een inboedelverzekering verzekert u al uw verhuisbare spullen in en om uw huis voor beschadiging en diefstal. Dat zijn bijvoorbeeld uw meubels, gordijnen en keukenspullen. Sieraden en andere waardevolle spullen zijn vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd, deze kunt u aanvullen met een extra dekking.


Verbouwing of een nieuw huis (laten) bouwen

Heeft u plannen om uw huis volledig zelf te (ver)bouwen? Veel bouwbedrijven bieden standaard een (ver)bouwdekking aan. Informeer daarom bij het bouwbedrijf of dit goed is geregeld. Mocht dit niet zo zijn, kunt u de mogelijkheden bespreken met de medewerkers van onze klantenservice.

088 810 81 20

Anderen bekeken ook:

Meeùs

Geef uw adreswijziging door

U kunt uw adres zelf eenvoudig online wijzigen.

Verhuizen

Zijn mijn spullen verzekerd tijdens de verhuizing?

We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet en beantwoorden ze.

Verhuizen

Verhuizen en verzekeren: wat moet ik regelen?

Zorg dat u goed verzekerd blijft door op tijd uw verhuizing door te geven.