Wél of geen waardemeter?

Wél of geen waardemeter?

Bij de inboedel- en woonhuisverzekering

Veel tussenpersonen en verzekeraars maken bij de inboedel- en woonhuisverzekering gebruik van een waardemeter. Waarom? Meeùs legt het u uit.

Waarom is het verstandig om gebruik te maken van de waardemeter?
Stel: u heeft de afgelopen jaren waardevolle spullen gekocht, zoals een spiegelreflexcamera, bank en flatscreen televisie. Uw inboedel is hierdoor € 60.000 waard terwijl u verzekerd bent voor € 48.000. Helaas bent u dan maar voor 80% van de actuele inboedel verzekerd. Wat gebeurt er dan als u schade heeft?

Schade voorbeeld:
Familie Jansen heeft hun inboedel verzekerd voor € 48.000. Er wordt ingebroken. De gestolen spullen zijn in totaal € 5.000,- waard. Na controle van het totaal verzekerde bedrag blijkt dat de waarde van de inboedel inmiddels € 60.000,- is. De inboedel is dus voor € 12.000,- te weinig verzekerd. Helaas krijgt familie Jansen voor de gestolen spullen dan niet € 5.000,- maar € 4.000 terug. Het verschil van € 1.000,- wordt niet vergoed.

De ingevulde waardemeter
De waardemeter geeft garantie tegen onderverzekering bij de inboedel- en woonhuisverzekering. Een "garantie tegen onderverzekering" houdt in dat de verzekeraar bij schade geen beroep doet op een eventueel te laag verzekerd bedrag. En maar een bepaald percentage van de schade uitbetaalt. Een waardemeter geldt voor vijf jaar en deze vult u na die periode opnieuw in.

Inboedelverzekering
Had familie Jansen de inboedelwaardemeter wel gebruikt en deze op de juiste manier ingevuld? Dan kregen ze € 5.000,- terug voor de gestolen spullen in plaats van € 4.000. De meeste verzekeraars hebben in hun voorwaarden wel een maximum bedrag genoemd voor sommige spullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sieraden of audiovisuele apparatuur. Heeft u de inboedelverzekering geregeld via Mijn Meeùs met de inboedelwaardemeter? Dan krijgt u maximaal € 6.000,- vergoed voor sieraden en € 12.000 voor audiovisuele apparatuur bij een verzekerde gebeurtenis.

Woonhuisverzekering
Bij de verzekering van uw woonhuis is het belangrijk dat de herbouwwaarde klopt. U stelt deze eenvoudig vast met de herbouwwaardemeter. Wanneer u deze waardemeter volledig naar waarheid invult, heeft u ook hiervoor automatisch een "garantie tegen onderverzekering". Let op: bijzondere huizen zoals monumenten en woningen met een herbouwwaarde boven de € 750.000,- moeten voor een juiste herbouwwaarde getaxeerd worden. Doet u tussentijds grote verbouwingen? U vult dan de waardemeter opnieuw in.

Vragen?
Deze beantwoorden wij graag, vul hiervoor het contactformulier in. Dan bellen wij u binnen twee werkdagen terug.


Neem nu contact met ons op