Woonlastenverzekering, heb ik die nodig?

Woonlastenverzekering, heb ik die nodig?

Zo verzekert u de woonlasten

De crisis gaat maar door. Het gevolg: steeds meer mensen hebben moeite om op tijd hun woonlasten te betalen. Wie werkloos of arbeidsongeschikt is, heeft in de meeste gevallen een lager inkomen. Terwijl de hypotheek- of woonlasten hetzelfde zijn.

En nu het goede nieuws
U kunt zichzelf hiervoor verzekeren. Hoe? Met een woonlastenverzekering. Deze verzekering keert periodiek een bedrag uit aan u bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Daarvoor heb ik toch Nationale Hypotheekgarantie (NHG)?
De NHG is er om een restschuld bij een noodgedwongen verkoop van uw huis te voorkomen. Let wel: uw huis is dan al verkocht. De woonlastenverzekering is er juist voor u, zodat u in uw huis mag blijven wonen.

Hoe lang moet ik werkloos of arbeidsongeschikt zijn voordat ik een uitkering krijg?

Dat is afhankelijk van uw keuze. Er is een wachttijd. Hoe lang die wachttijd is kunt u zelf bepalen. Hoe langer de wachttijd die u kiest, hoe lager de premie die u betaalt.

Hoeveel procent arbeidsongeschikt moet ik zijn voordat ik een uitkering krijg?

Vaak mag u dit zelf kiezen. Meestal is het arbeidsongeschikt percentage vanaf 35%.

Gangbare, passende arbeid of beroepsdekking? Dit betekenen de termen:


Gangbare arbeid: elk soort werk dat u nog kunt doen, ongeacht uw niveau of werkervaring. Let op: de premie voor de woonlastenverzekering is lager, maar u krijgt minder snel een uitkering. Omdat u nog allerlei werk kan doen.
 

Passende arbeid: Werk dat past bij uw werkervaring. Let op: de premie is hoger, maar u krijgt sneller een uitkering. Omdat u geen werk hoeft te doen dat niet bij u past.
 

Beroepsdekking: Als u uw eigen beroep niet meer kunt uitoefenen. Let op: hiervoor betaalt u de hoogste premie.

Verzekeraars keren niets uit als u een tijdelijk contract heeft of als u bij het afsluiten van de woonlastenverzekering wist dat u ontslagen werd.

Kijk goed wat bij u past
Is de uitkeringsduur lang genoeg? En de wachttijd te overbruggen? Onthoud daarbij dat de WW-dekking niet jarenlang uitkeert, maar helaas veel korter. Bij het afsluiten van een woonlastenverzekering moet u een gezondheidsverklaring invullen. De uitslag hiervan kan invloed hebben op de hoogte van uw premie en datgeen wat wel of niet verzekerd is.

Conclusie
De woonlastenverzekering kan u helpen om ten tijde van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid in uw huis te blijven wonen. Denk hierbij wel goed na over uw eigen situatie en uw eisen en wensen. Want misschien heeft u zelf wel genoeg bezittingen. Of kan uw partner, vriend of vriendin in zo’n situatie meer gaan werken.

Meer informatie?
U kunt dan het contactformulier invullen. Wij bellen u dan binnen twee werkdagen terug.


Neem nu contact met ons op