Wél of niet gezond?

Feit of fabel?

Fabels en feiten

U kent het vast wel, zo'n gewoonte waarvan u niet zeker bent of het eigenlijk wel gezond voor u is. U leest of hoort wat op een feestje en vraagt zich dan ineens af of het eigenlijk wel gezond is om bijvoorbeeld iedere dag een wijntje te drinken? Dat is toch juist goed voor uw hart? Zo zijn er veel fabels en feiten in omloop over zaken die met gezond leven te maken hebben. Aon is voor u op onderzoek uitgegaan en heeft niet alleen deze wijnkwestie voor u uitgezocht maar ook andere feiten en fabels nader bekeken.


Fabel of feit?

Elke dag een wijntje is goed voor uw gezondheid.
Dit is een fabel. Dagelijks één wijntje is misschien wel goed voor het hart en de bloedvaten, maar alcohol vergroot het risico op kanker, al vanaf één glas. Beperk u dus liever tot maximaal 6 glazen per week voor uw algemene gezondheid en sla af en toe een dag over om gewenning te voorkomen.

Na een fitnesstraining geen spierpijn betekent niet goed getraind.
Vroeger zei men 'no pain, no gain'. Ook dit is een fabel. Een licht gevoel van spierpijn de dag na een fitnesstraining is heel normaal maar als u constante pijn voelt en moeite heeft met bewegen, dan is dat niet goed. Misschien heeft u de fitnessapparaten niet goed gebruikt of geeft u uw lichaam niet voldoende rust om te herstellen tussen de trainingen. Een goede 'warming up' aan het begin en 'cooling down' aan het einde van uw training zijn ook belangrijk om spierpijn te voorkomen.

Van chocolade wordt u gelukkig.
Dit is een fabel. Er zitten in chocolade wel stoffen die verwant zijn aan cannabis, amfetamine en cafeïne maar slechts in hele kleine hoeveelheden. De zoete smaak van de suiker en het smeltgevoel op de tong maken het natuurlijk wel een heerlijke lekkernij voor de meeste mensen en dat geeft een fijn gevoel.

Op de computer werken bevordert verziendheid.
Ook dit is een fabel. Op de computer werken kan wel voor vermoeide ogen zorgen. Er bestaat tot nu toe nog geen aanwijzing dat op de computer werken tot gezichtsstoornissen leidt.

Bij constipatie geen bananen eten en veel water drinken.
Dit is deels een fabel en deels een feit. Door veel water te drinken wordt de stoelgang zachter en dit vergemakkelijkt de uitscheiding. Dit kan echter ook in combinatie met bananen. In bananen zitten veel vezels en zij zijn dus, net als andere soorten fruit, goed voor de spijsvertering en de stoelgang.

Koffie veroorzaakt maagklachten.
Dit is een fabel. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat koffie maagproblemen veroorzaakt. Na het drinken van (grote hoeveelheden) koffie krijgt de een wel last van zijn maag en de ander niet. Krijgt u wel maagklachten? Drink dan eens tijdelijk geen of minder koffie maar kijk ook naar andere mogelijke oorzaken zoals niet goed kauwen of (te) haastig eten.