Veelgestelde vragen

Auto

Wat is een autoverzekering?

Een autoverzekering heeft drie verschillende dekkingen: WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), Beperkt Casco (WA Plus) en Volledig Casco (Allrisk). De WA is verplicht, en kan worden aangevuld met Beperkt Casco of Volledig Casco. Hier staat kort wat elke dekking inhoudt.

Wat valt onder welke dekking?

WA-dekking

 • Schade die u met uw auto aan andere spullen, auto's of mensen veroorzaakt.

Beperkt Casco-dekking

 • € 0 eigen risico bij ruitschade of een sterretje herstellen bij aangesloten bedrijven.
 • Diefstal van uw auto.
 • Schade door aanrijding met een dier.
 • Schade door storm, hagel of bliksem.
 • Schade door (een poging tot) inbraak (mogelijk gelden er beveiligingseisen voor uw auto).

Allrisk-dekking

 • Alle schade die onder de Beperkt Casco-dekking valt.
 • Schade aan uw auto door botsen, slippen, omslaan en van de weg of te water raken.
 • Onverwachte, plotselinge gebeurtenissen die schade aan uw auto veroorzaken.
 • Schade die u per ongeluk zelf aan uw auto veroorzaakt.

Welke schade valt niet onder een autoverzekering?

Bij de autoverzekeringen van veel verzekeraars vallen de volgende zaken buiten de dekking:

 • Schade veroorzaakt door een bestuurder zonder rijbewijs
 • Schade die opzettelijk is veroorzaakt
 • Schade veroorzaakt onder invloed van alcohol of drugs
 • Schade terwijl u uw auto verhuurt, of iemand tegen betaling vervoert
 • Slijtage als gevolg van slecht onderhoud

Ik heb een andere auto gekocht, hoe wijzig ik mijn verzekering?

Wilt u uw autoverzekering wijzigen? Dan kunt u ons het beste bellen via 088 810 81 00. Wij helpen u graag verder op werkdagen van 8.30 tot 18.00 uur. Houd voor een snelle en goede afhandeling uw meldcode bij de hand.

Kan ik mijn autoverzekering tijdelijk stopzetten?

Nee, de autoverzekering die Aon aanbiedt, kunt u niet tijdelijk stopzetten. Dat geldt voor alle verzekeraars waar we mee samenwerken. U kunt wel de autoverzekering stopzetten. Meld dan wel eerst het kenteken af op de website van de RDW. Gaat u weer rijden, verzeker uw auto dan weer. En meld uw kenteken weer aan. Let op: u betaalt dan wel 2 keer € 11,13 aan poliskosten: voor het opzeggen en voor het afsluiten. Bespreek de voor- en nadelen met onze adviseurs.

Wat is de verplichte meldcode en waar vind ik deze?

De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassis-/identificatienummer. Dit nummer staat op uw kentekenbewijs. Heeft u uw kentekenbewijs niet bij de hand, neem dan contact op met uw garage of autodealer. Daar is de meldcode ook bekend.

Is mijn auto verzekerd als iemand anders deze bestuurt?

Ja, uw auto is ook verzekerd als er af en toe iemand anders in rijdt. Natuurlijk moet hij of zij een geldig Nederlands rijbewijs hebben. Wanneer iemand anders dan de verzekeringnemer een regelmatige bestuurder is, dan moet dit wel vermeld staan op de polis.

Moet ik mijn auto verzekeren als ik hem langere tijd niet gebruik?

Nee, dat hoeft niet. Als u uw auto meer dan een maand niet gebruikt, kunt u de autoverzekering stopzetten. Dan hoeft u voor die periode geen premie te betalen. Dit moet u doen om uw autoverzekering stop te zetten:

1.  Meld het kenteken af op de website van de RDW of via een postkantoor. Uw kenteken afmelden wordt ook wel genoemd: kenteken schorsen.
2.  Beëindig uw verzekering via Mijn Omgeving. Of neem contact met ons op.

Als u uw verzekering heeft beëindigd, mag uw auto niet op de openbare weg staan. Gaat u weer rijden? Verzeker eerst uw auto, en meld uw kenteken weer aan bij de RDW. Let op: als u uw autoverzekering eerst opzegt en daarna weer afsluit, betaalt u 2 keer € 11,13 aan poliskosten. Lees vooraf de voorwaarden voor het schorsen van een kenteken.

Tot welke leeftijd kan ik de autoverzekering afsluiten?

Via ons kunt u een autoverzekering afsluiten bij Allianz, a.s.r. of Nationale-Nederlanden. Bij a.s.r. is er geen leeftijdsgrens. Hoe oud u ook bent, u kunt altijd een autoverzekering afsluiten. Wilt u bij Allianz of Nationale-Nederlanden een verzekering afsluiten, dan mag u niet ouder zijn dan 74 jaar.  Heeft u al een autoverzekering? Dan blijft u bij Allianz of Nationale-Nederlanden gewoon verzekerd als u 75 wordt. 

Wat is het verschil tussen "opschorten van de autoverzekering" en "schorsen van de auto"?

Bij Aon kunt u uw autoverzekering niet meer "opschorten". Maar u kunt uw auto wel schorsen bij de RDW. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

 • Opschorten betekent dat u uw autoverzekering tijdelijk stopzet. Bijvoorbeeld omdat u uw auto toch niet gebruikt. Bij de verzekeraars waarmee we samenwerken, kan dat echter niet meer. Weet u zeker dat u uw auto een tijd niet meer gaat gebruiken? Beëindig dan de autoverzekering. En verzeker uw auto als u weer gaat rijden. U betaalt dan wel 2 keer poliskosten. Vergeet niet om uw kenteken weer aan te melden. Anders riskeert u een flinke boete.
 • Schorsen wil zeggen dat u uw kenteken afmeldt bij de RDW. U hoeft dan geen wegenbelasting meer te betalen. Maar uw auto mag dan niet meer op de openbare weg staan. Gaat u weer rijden? Verzeker uw auto en meld het kenteken weer aan.

Welke beveiligingsklasse heeft mijn auto?

Bij het afsluiten van uw autoverzekering, vragen wij hoe uw auto beveiligd is. Dit is de SCM-beveiligingsklasse. Autobeveiliging is belangrijk voor de dekking van uw autoverzekering.

Zo is uw auto beveiligd
Autobeveiliging is ingedeeld in 5 beveiligingsklassen. Weet u niet hoe uw auto is beveiligd? De beveiligingsklasse staat vaak in uw autopapieren. Of kunt u opvragen bij uw autodealer.

 • SCM-klasse 1: startonderbreker
 • SCM-klasse 2: klasse 1 + inbraakdetectie en alarmsysteem
 • SCM-klasse 3: klasse 2 + sabotagesignalering en hellingdetectie
 • SCM-klasse 4: klasse 1, 2 of 3 + voertuigvolgsysteem
 • SCM-klasse 5: klasse 3 + voertuigvolgsysteem met een alarmsysteem

Waarom biedt Aon het tijdelijk stopzetten van een verzekering niet meer aan?

Tot voor kort waren schadevrije jaren op een Bonus/Malus-verklaring slechts 1 jaar geldig. Als u uw auto voor meer dan een jaar niet gebruikte en de schadevrije jaren wilde behouden, was het verstandig om een verzekering op te schorten (tijdelijk stopzetten) in plaats van te beëindigen. Tegenwoordig zijn schadevrije jaren 3 jaar geldig, ook als u niet meer verzekerd bent. Opschorten kan maximaal 3 jaar. Daarom is opschorten overbodig geworden en bieden steeds minder verzekeraars dit aan. Ook bij Aon kunt u uw verzekering niet meer opschorten.

Waarom heb ik de beveiligingsklasse van auto nodig bij mijn aanvraag?

Autobeveiliging is belangrijk voor de dekking van uw autoverzekering. Sommige auto's zijn extra gevoelig door diefstal, vooral auto's in het duurdere segment. Daarom is het van belang dat een auto goed beveiligd is, om de risico's te beperken. In sommige gevallen is een minimum SCM-beveiligingsklasse vereist.

Goed om te weten bij uw aanvraag

 • SCM-klasse 1 is de minimale beveiliging bij auto's met een cataloguswaarde < € 50.000. Alle auto's vanaf bouwjaar 1998 zijn standaard beveiligd met klasse 1.

 • Een hogere beveiligingsklasse is vaak nodig bij auto's met een cataloguswaarde > € 50.000. Afhankelijk van de exacte cataloguswaarde, de leeftijd van uw auto en verschillen per verzekeraar.

 • Voldoet uw auto niet aan de minimale beveiligingsklasse bij uw online aanvraag? Dan nemen wij contact met u op om een passende oplossing voor u te vinden.

Wat is mijn eigen risico bij een beschadigde autoruit?

Er zijn twee soorten ruitschades: het sterretje en de barst. Met een Beperkt Casco en Volledig Casco autoverzekering bent u verzekerd voor ruitschade. Bijna alle verzekeraars werken samen met ruitherstelbedrijven. Als u een sterretje laat repareren door een ruitherstelbedrijf dat bij ons is aangesloten, heeft u geen eigen risico. Laat u uw ruit vervangen door een samenwerkend ruitherstelbedrijf? Dan heeft u een lager eigen risico dan wanneer u zelf een herstelbedrijf kiest. Laat u uw autoruit vervangen of repareren door een niet-aangesloten ruithersteller, dan verschilt de vergoeding per verzekeraar.

Heeft ruitschade gevolgen voor mijn no-claim?

Nee.

Heeft het aantal gereden kilometers invloed op mijn premie?

Ja, dit heeft zeker invloed. Daarom is het belangrijk dat u aangeeft hoeveel kilometer per jaar u verwacht te rijden.

Wat is een groene kaart en kan ik deze aanvragen?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee u eenvoudig kunt aantonen dat uw auto is verzekerd. In de meeste Europese landen hoeft u geen exemplaar bij u te hebben. Het is wel handig om een digitale variant of een zwart-witkopietje bij u te hebben. In enkele landen moet u het uitgeprinte exemplaar wel bij u hebben. Meestal zijn caravans en aanhangwagens meeverzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze gekoppeld zijn. Soms moet u echter een extra groene kaart aanvragen voor de caravan of aanhangwagen.

Wanneer krijgt u een nieuwe groene kaart?
De groene kaart voor uw auto, ontvangt u bij het afsluiten van uw verzekering. De kaart is 13 maanden geldig. U ontvangt niet meer elk jaar een nieuwe. Heeft u een groene kaart nodig? Of bent u uw groene kaart kwijt? U kunt deze gemakkelijk downloaden via Mijn Omgeving.

Waar is de groene kaart verplicht?

In 14 landen bent u verplicht om een uitgeprinte versie van de groene kaart bij u te hebben. Een digitale variant is dus niet genoeg. Het gaat om landen in Europa en landen rond de Middellandse Zee.

 • Albanië
 • Bosnië en Herzegovina
 • Iran
 • Israël
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Rusland
 • Servië
 • Tunesië
 • Turkije
 • Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië
 • Wit-Rusland

Heeft u de groene kaart die we u stuurden toen u de autoverzekering afsloot niet meer? Of is uw groene kaart niet meer geldig? Dan staat de groene kaart voor u klaar in Mijn Omgeving. Download deze kaart en print hem op groen papier. Lukt het printen niet? Of wilt u de groene kaart liever per post ontvangen? Vraag dan de groene kaart op bij onze klantenservice: 088 810 81 00.

Waar is de groene kaart niet verplicht?

In de meeste Europese landen hoeft u geen groene kaart bij u te hebben. Het is genoeg als u op uw mobiel kunt laten zien dat u een groene kaart heeft. Gaat u naar één van deze landen? Dan kunt u de groene kaart downloaden op uw smartphone en op deze manier meenemen op reis.

Het gaat om alle 28 landen van de Europese Unie plus 5 andere Europese landen (gemarkeerd met een *). Een overzicht:

 • Andorra*
 • België
 • Bulgarije
 • Cyprus
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Estland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Ierland
 • IJsland*
 • Italië
 • Kroatië
 • Letland
 • Liechtenstein*
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Nederland
 • Noorwegen*
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • Roemenië
 • Slovenië
 • Slowakije
 • Spanje
 • Tsjechië
 • Verenigd Koninkrijk
 • Zweden
 • Zwitserland*
 
 
 
 

Krijg ik premiekorting op mijn tweede voertuig?

Heeft u al een auto of motor verzekerd bij Aon, dan kunt u een tweede voertuig op uw naam meeverzekeren. Zo profiteert u met uw tweede voertuig van de opgebouwde korting van uw eerste voertuig. Met een maximum van 75% korting. Let op, u krijgt wel dezelfde korting maar niet hetzelfde aantal schadevrije jaren.

Wat kan ik doen bij autoschade door een onbekende bestuurder?

Als iemand uw auto beschadigt op een parkeerplaats en geen gegevens achterlaat, kunt u beroep doen op het Waarborgfonds Motorrijtuigen. Ook als uw auto alleen WA verzekerd is. Heeft u een WA volledig casco verzekering? Dan krijgt u uw schade vergoed door uw verzekering en heeft u een terugval in uw schadevrije jaren. Als de claim verhaald kan worden op het Waarborgfonds valt u niet terug in uw schadevrije jaren.

Is pechhulp ook standaard meeverzekerd bij oudere auto's?

Bij uw autoverzekering krijgt u standaard pechhulp in alle landen op de groene kaart (met uitzondering van Iran). Hoe oud uw auto ook is.

Mag ik mijn auto die privé is verzekerd ook zakelijk gebruiken?

Nee, dit mag niet. Als u uw auto zakelijk gebruikt, hoort hierbij een zakelijke verzekering. Graag doen wij u een passende aanbieding. U kunt ons bereiken via 088 343 45 40.

Let op: woon-werkverkeer en zakelijke ritten die u in loondienst maakt, zien wij niet als zakelijk gebruik. Ook niet als u hiervoor een vergoeding van uw werkgever ontvangt.

Wat verstaan jullie onder zakelijk gebruik van de auto?

Als u uw auto gebruikt als bedrijfsmiddel (bijvoorbeeld als lesauto, verhuurauto of vervoermiddel van spullen of mensen). Vaak is een zakelijke auto exclusief btw gekocht en verzekerd, en staat deze op naam van uw bedrijf. Rijdt u zakelijk? Graag doen wij u een passende aanbieding. U kunt ons bereiken via 088 343 45 40.

Let op: woon-werkverkeer en zakelijke ritten die u in loondienst maakt, zien wij niet als zakelijk gebruik. Ook niet als u hiervoor een vergoeding van uw werkgever ontvangt.

Ik heb een andere auto gekocht, maar mijn oude is nog niet verkocht. Hoe ben ik verzekerd?

Voor uw nieuwe auto maken wij een nieuwe polis. Deze polis maakt gebruik van dezelfde no-claimkorting als uw bestaande polis. Zodra uw oude auto verkocht is, beëindigen wij uw oude polis per direct. Zo behoudt u uw korting en schadevrije jaren.

Wat zijn schadevrije jaren?

Met een autoverzekering bouwt u schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat u schadevrij rijdt, verdient u korting op de premie. De korting bestaat uit treden, en bij elke trede hoort een ander kortingspercentage. Schadevrije jaren gelden voor auto's, motoren en campers (niet voor oldtimers).
Per 1 januari 2016 gebruiken alle verzekeraars in Nederland dezelfde methode voor het berekenen van de schadevrije jaren. U krijgt 1 schadevrij jaar voor elk jaar dat u geen schade claimt, bij een schade verliest u altijd 5 schadevrije jaren.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Uw schadevrije jaren vindt u terug op uw polisblad, in Mijn Omgeving of kunt u bij ons opvragen. Als uw schadejaren wijzigen, ontvangt u een nieuw polisblad en bij beëindiging ontvangt u een eindpolis met uw schadevrije jaren.

Ook worden uw schadevrije jaren geregistreerd in Roy-data, de landelijke databank voor schadevrije jaren. Op die manier weet uw nieuwe verzekeraar precies hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd en kan zij deze overnemen. Natuurlijk kunt u ons altijd bellen als u vragen heeft over uw schadevrije jaren.

Hoe zit het met kortingstreden?

Uw verzekeraar bepaalt nog steeds welke korting u krijgt op uw premie. In de bonus/malus-tabel ziet u hoe de premie verandert na een schadevrij jaar of na een jaar waarin er schade was. De tabel vindt u terug in de polisvoorwaarden van uw motorrijtuigenverzekering.

Wanneer verliest u schadevrije jaren?

Als u een schade claimt bij uw verzekeraar, verliest u 5 schadevrije jaren. Als u 15 of meer schadevrije jaren heeft, valt u na een schuldschade altijd terug naar 10 schadevrije jaren.

Als u schuldschade claimt, bent u aansprakelijk voor een schade aan een andere partij. Soms verliest u ook schadevrije jaren als de schade niet uw schuld is, bijvoorbeeld bij schades aan uw auto waarvan de dader niet bekend is, zoals vandalisme en parkeerschade.

Bij welke schades valt u niet terug?

U verliest straks geen schadevrije jaren bij de volgende schades:

 • Ruitschade
 • Brandschade
 • Stormschade
 • Hagelschade
 • Schade door een aanrijding met een wild dier
 • Inbraakschade
 • Schade door joyriding
 • Schade door diefstal of verduistering
 • Schade aan de auto ontstaan door een luchtvaartuig
 • Schade aan de auto door het vervoer van gewonde personen

Ook als u een schade (tijdig) zelf terugbetaalt, verliest u geen schadevrije jaren. Schade aan een voetganger of fietser heeft geen invloed op uw schadevrije jaren, als u maar kunt aantonen dat u hier geen schuld aan had. Schade door vandalisme is wel van invloed op uw schadevrije jaren, ook al heeft u hier geen schuld aan. Tot 2016 verschilde het nog per verzekeraar of u door een schade schadevrije jaren verliest of niet.

Kan ik een negatief aantal schadevrije jaren hebben?

Ja, dat kan. In dat geval bent u meer schadevrije jaren teruggevallen dan dat u aan schadevrije jaren had opgebouwd. Met een negatief aantal schadevrije jaren wordt u door sommige verzekeraars niet als nieuwe klant geaccepteerd.

Kan ik de korting van mijn leaseauto privé overnemen?

Ja, dat kan. U heeft dan wel een geldige verklaring nodig van uw leasemaatschappij, waaruit blijkt hoeveel jaar u schadevrij heeft gereden. Deze verklaring is een jaar geldig. Wij nemen het aantal jaren van uw leasemaatschappij over als u als particulier én als regelmatige bestuurder was verzekerd.

Uw polis gaat in met 0 schadevrije jaren. Op basis van de verklaring van de leasemaatschappij krijgt u de korting van de bijbehorende trede.

Schadevrije jaren voorafgaand aan de leaseperiode kunnen we ook gebruiken, hiervoor hebben we de originele royementsverklaring nodig van de autoverzekering van vóór de leaseperiode.

Kan ik mijn auto tijdelijk schorsen (stopzetten)?

Ja, dat kan. U dient dan eerst uw kenteken te schorsen op de website van de RDW of bij postkantoren. Vanaf dat moment mag het voertuig niet meer de openbare weg op en vervalt de verzekeringsplicht. Van een geschorst kenteken kan de verzekering worden opgeschort. Dit betekent dat de polis blijft bestaan, maar deze wordt 'bevroren'.

De opschorting duurt maximaal 3 jaar en de polis blijft in die periode in te zien. Er is geen premierestitutie, dus te veel betaalde premie blijft in de polis staan en wordt pas verrekend als u uw polis activeert óf opzegt.

Wat is het voordeel van een Schade Verzekering Inzittenden (SVI)?

Op de WA verzekering is schade aan de bestuurder niet verzekerd. De SVI verzekert schade aan de bestuurder wel. Vooral bij een aanrijding waarbij de bestuurder gewond raakt kan het om grote bedragen gaan. Met de Schade Verzekering Inzittenden zijn ook passagiers verzekerd als ze (letsel-) schade krijgen door een ongeval.
Passagiers zijn toch al verzekerd via de WA verzekering? Klopt, maar om aanspraak te kunnen maken moet er schuld zijn. Is er geen schuld, dan keert de WA verzekering niets uit. De SVI kijkt niet of er schuld is. Ook schade aan particuliere spullen is verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan een laptop of mobiele telefoon.

Wat is de sistercar clausule?

Deze clausule is speciaal voor personen met twee of meer voertuigen. Als u met de ene auto schade veroorzaakt aan de andere auto krijgt u de schade gewoon vergoed.

Motorrijtuig rechtsbijstandverzekering bij Volledig Casco dekking

De motorrijtuig rechtsbijstandverzekering biedt hulp bij het verhalen van schade als zich problemen voordoen bij de aansprakelijkstelling. Als u een Volledig Casco dekking heeft, zal Aon helpen met het verhalen van uw autoschade. Bij het verhalen van letselschade kan Aon niet helpen. In dat geval komt een motorrijtuig rechtsbijstandverzekering zeker van pas.

Mijn auto is verkocht: moet ik de verzekering opzeggen?

Ja, u kunt uw autoverzekering opzeggen. Uw schadevrije jaren worden in Roydata bewaard en kunt u meenemen op uw nieuwe motorrijtuigverzekering. Tenzij dit langer dan drie jaar duurt. Dan vervallen de schadevrije jaren en moet u deze opnieuw opbouwen in een volgende verzekering.