Veelgestelde vragen

Fiets

Welke gegevens moet ik noteren als ik een fiets gekocht heb?

In 2008 is er een begin gemaakt met het fietsdiefstalregister. Hierin wordt een soort DNA profiel van alle fietsen in Nederland aangelegd. Hiervoor zijn de onderstaande gegevens nodig:

 • Merk, type, model en kleur van de fiets
 • Framenummer
 • Sleutelnummer
 • Eventueel chipnummer
 • Bewaar deze gegevens bij uw aankoopbewijs en/of eigendomsbewijs

U kunt uw fiets ook laten graveren, bewaar dan ook dit ingegraveerde nummer goed.

Na aangifte worden de gegevens van uw fiets in het Fietsdiefstalregister geplaatst.

U kunt ook zelf controleren of uw fiets als gestolen staat geregistreerd via het Fietsendiefstalregister.
Op deze site kunt u dit controleren via een chipnummer of via een combinatie van merk en framenummer.

Wat doe ik als mijn fiets gestolen is?

Zorg dat u het framenummer, het merk van uw fiets en eventueel het chipnummer noteert en goed bewaart. Fietsen voorzien van een ingegraveerde postcode of een chip komen drie keer zo vaak terug bij de rechtmatige eigenaar.

Als uw fiets gestolen wordt, doe dan aangifte hiervan. Zodra u aangifte heeft gedaan en het framenummer genoteerd is staat de fiets binnen tien dagen in het fietsdiefstalregister. Er zijn natuurlijk geen garanties, behalve de garantie dat u uw fiets zeker niet terugziet als u geen aangifte doet.

Koop geen gestolen fiets! Zonder vraag geen aanbod!

Hoe herken ik een gestolen fiets?

U kunt een gestolen fiets herkennen aan bijvoorbeeld een gebutst spatbord waar normaal gesproken het slot zit, half verwijderde of overgeschilderde stickers op het achterspatbord of het ontbreken van een (origineel) slot. Nieuwe fietsen worden namelijk standaard afgemonteerd met een slot. U kunt ook het framenummer of chipnummer controleren op de website van het RDW.

Ook al koopt u een tweedehands fiets bij een rijwielhandelaar, controleer de fiets op een ingegraveerde postcode. Het bijbehorende telefoonnummer kunt u vinden via Postcode.nl.

Niet zelden zult u vorige eigenaar van de fiets aan de lijn krijgen, die een gat in de lucht springt omdat de fiets weer boven water is. Zelfs op veilingen zijn al gestolen fietsen aangetroffen.

Kan ik ook alleen verhaalsrechtsbijstand meeverzekeren?

Nee, deze dekking is alleen mogelijk in combinatie met de dekking beschadiging.

Hoe en waar kan ik het best mijn fiets op slot zetten?

 • Gebruik minstens twee verschillende sloten en zet minstens één van die sloten aan de 'vaste wereld' vast, zoals een hek of een fietsenrek.
 • Maak de sloten zo hoog mogelijk vast. Wikkel een kettingslot zo strak mogelijk om de fiets heen. Maak het hierdoor zo lastig mogelijk om een betonschaar op het slot zetten of met een steen op het slot te slaan.
 • Maak uw fiets onaantrekkelijker voor fietsendieven door bijvoorbeeld een plastic tas over het zadel te trekken. Hoe rommeliger de fiets oogt, hoe minder aantrekkelijk deze is voor dieven.
 • Zet uw fiets op een plaats waar mensen wachten, zoals een bushalte. Fietsendieven worden niet graag bekeken. Een plaats met veel voorbijgangers is minder veilig, omdat voorbijgangers nauwelijks om zich heen kijken en zelfs de bewegingen van de dief kunnen camoufleren. De beste kans dat uw fiets er nog staat heeft u in een bewaakte fietsenstalling.
 • Gebruik een ART goedgekeurd slot. Bij fietsverzekeringen met diefstaldekking is zo'n slot een voorwaarde.

Realiseer u dat geen enkele fiets 100% diefstalproof te maken is, hoe goed uw preventieve maatregelen ook zijn. Als uw fiets toch gestolen wordt, dan is het wel zo prettig als deze goed verzekerd is. Bij ons kunt u gemakkelijk en snel online berekenen wat het verzekeren van uw fiets u kost.

Waar vind ik het framenummer?

Meestal staat het framenummer gegraveerd onder de trapas of onderaan de onderste framebuis

Wat is gedekt onder de fietsverzekering?

Diefstal valt onder de basisdekking. Daarnaast kunt u de volgende opties meeverzekeren:

 • Pechhulp
 • Verhaalsrechtsbijstand
 • Ongevallen
 • Beschadiging

Wat is het telefoonnummer voor pechhulp voor de fiets?

Het telefoonnummer is: 088 269 28 88 (ANWB Alarmcentrale).

Geef bij een pechmelding aan dat u verzekerd bent via Aon!