Veelgestelde vragen

Inboedel

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor schade aan spullen in uw woning en - in veel gevallen - rondom uw woning. Bijvoorbeeld door brand, storm of inbraak. Ook sieraden en (audio-)apparatuur zijn verzekerd, al geldt hiervoor wel een maximaal verzekerd bedrag.

Wat valt er onder een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering bevat de volgende dekkingen, ongeacht de verzekeraar die u kiest:

  • Brand, ontploffing en blikseminslag
  • Storm
  • Inbraak

Welke schade valt niet onder een inboedelverzekering?

Bij de inboedelverzekeringen van veel verzekeraars vallen de volgende zaken buiten de dekking.

  • Bij alle verzekeraars is val- en stootschade in de standaarddekking uitgesloten
  • Schade door opzet, aardbevingen, overstromingen, slijtage of constructiefouten
  • Spullen die u buitenshuis, zonder toezicht achterlaat
  • Spullen die in het zicht liggen in een auto
  • Spullen die u tijdens een betaalde overnachting niet opbergt in een afgesloten ruimte
  • Spullen die u tijdens een reis meeneemt

Voor welk bedrag moet ik mijn inboedel verzekeren?

De meest eenvoudige manier is een inboedelwaardemeter invullen. In enkele vragen wordt de waarde van uw inboedel vastgesteld. Tevens krijgt u een garantie tegen onderverzekering. Ook kunt u zelf een bedrag noemen, de inboedel kan getaxeerd worden of er kan gebruik worden gemaakt van een inventarisatielijst. Dit is een lijst waarmee u door uw huis loopt en overal de waarde van aangeeft. Deze methode vergt veel tijd en geeft geen garantie tegen onderverzekering. Wanneer u dus iets waardevols vergeet, is dat niet meeverzekerd bij schade.

Ik heb een eigen huis, wat valt er onder de inboedelverzekering?

Alles wat u kunt optillen en meenemen, valt onder de inboedel. Alles wat vast zit aan het woonhuis en u niet weg kunt halen zonder het te beschadigen, valt onder het woonhuis.

Wat is Keurmerk Veilig Wonen & BORG?

Wanneer u beschikt over een certificaat 'Keurmerk Veilig Wonen' of 'BORG', dan komt u in aanmerking voor premiekorting. Dit kunt u aangeven op uw inboedelverzekering. U bent zelf verantwoordelijk voor de geldigheid van dit certificaat. Bij schade kan door de schadebehandelaar gevraagd worden naar een geldig certificaat.

Ik heb een eigen woning, moet de opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar lopen als de inboedelverzekering?

Nee, maar het is wel handig. Het voorkomt dat, in het geval niet duidelijk is of iets onder de opstal- of inboedelverzekering valt, u van de ene naar de andere verzekeraar wordt doorverwezen of dat verzekeraars naar elkaar doorverwijzen.

Ik ga verhuizen en mijn inboedel wordt (gedeeltelijk) opgeslagen, heeft dit gevolgen voor mijn inboedelverzekering?

Ja, neemt u contact op met onze Klantenservice 088 810 81 00

Ik ga verhuizen en mijn inboedel staat op het oude en nieuwe adres, hoe moet dat met de verzekering?

Neem hiervoor telefonisch contact op met de klantenservice: 088 810 81 00. Er is 30 dagen dekking op beide adressen. Als het langer duurt, is het noodzakelijk dat er een nieuwe inboedelverzekering aangevraagd wordt.

Wat is een buitenhuisdekking en wat is de dekking?

De buitenhuisdekking dekt schade door diefstal en beschadiging. Kies buitenhuisdekking om uw inboedel binnen de Benelux en Duitsland te verzekeren buiten uw huis. Lijfsieraden zijn standaard tot € 1.000 verzekerd. Audio-, visuele- en computerapparatuur tot € 5.000. Wilt u hiervoor een hoger bedrag verzekeren? Vul het gewenste bedrag in.
Voor smartphones en tablets is de maximale vergoeding op de buitenhuisdekking € 600 per stuk per gebeurtenis. Voor laptops en wearable devices is de maximale vergoeding € 1.000 per stuk per gebeurtenis.

Wat is huurdersbelang?

Wanneer u een huurwoning heeft zijn verbeteringen die u zelf heeft aangebracht meestal niet meeverzekerd op de opstalverzekering.  Deze verbeteringen noemen we huurdersbelang. De verhuurder heeft bijvoorbeeld geen belang bij een duurdere keuken of badkamer, dus zal dat ook niet willen verzekeren. U kunt deze keuken of badkamer dan verzekeren op uw inboedelverzekering. Deze optie heet huurdersbelang. Heeft u gekozen voor garantie tegen onderverzekering, dan is de dekking voor huurdersbelang beperkt tot € 6.000. Het meerdere kunt meeverzekeren onder de optie huurdersbelang.

Ditzelfde verhaal gaat ook op voor verbeteringen aan een appartement dat via een Vereniging van Eigenaren (VvE) verzekerd is. Bij deze variant heet het een eigenaarsbelang.

Wat is een inboedelwaardemeter en waar kan ik die vinden?

Een inboedelwaardemeter geeft garantie tegen onderverzekering bij totaal verlies. Deze garantie geldt voor een periode van 5 jaar. U kunt de inboedelwaardemeter invullen in uw polisdetails.

Waar bent u met een buitenshuisdekking voor verzekerd?

Met een buitenshuisdekking bent u verzekerd voor diefstal en materiële schade binnen Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. De buitenshuisdekking geldt alleen voor spullen die tot de inboedel behoren. Ook biedt het geen dekking voor verlies en vermissing. De inboedel is gemaximeerd verzekerd tot het bedrag zoals in de voorwaarden buitenshuisdekking staat vermeld.