Wat is een groene kaart en kan ik deze aanvragen?
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee u eenvoudig kunt aantonen dat uw auto is verzekerd. In de meeste Europese landen hoeft u geen exemplaar bij u te hebben. Het is wel handig om een digitale variant of een zwart-witkopietje bij u te hebben. In enkele landen moet u het uitgeprinte exemplaar wel bij u hebben. Meestal zijn caravans en aanhangwagens meeverzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze gekoppeld zijn.
Soms moet u echter een extra groene kaart aanvragen voor de caravan of aanhangwagen.
Wanneer krijgt u een nieuwe groene kaart?
De groene kaart voor uw auto, ontvangt u bij het afsluiten van uw verzekering. De kaart is 13 maanden geldig. U ontvangt niet meer elk jaar een nieuwe. Heeft u een groene kaart nodig? Of bent u uw groene kaart kwijt? U kunt deze gemakkelijk downloaden via Mijn Omgeving.
Ik heb een andere auto gekocht, maar mijn oude is nog niet verkocht. Ben ik nog verzekerd?
Gefeliciteerd met de aankoop van uw auto! Is uw oude auto nog niet verkocht? Zolang deze op uw naam staat, bent u volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) verplicht om deze verzekering aan te houden. Anders riskeert u een boete bij het RDW. Uiteraard kunnen wij uw oude auto verzekeren totdat deze is verkocht. Wij adviseren een WA-dekking zonder aanvullende dekkingen als u niet meer met de auto rijdt. Bel ons zodra uw oude auto is verkocht. Dan beëindigen wij de verzekering direct voor u.
Wat is mijn eigen risico bij een beschadigde autoruit?
Er zijn twee soorten ruitschades: het sterretje en de barst. Met een WA / Beperkt Casco en WA / Casco (All Risks) autoverzekering bent u verzekerd voor ruitschade. Bijna alle verzekeraars werken samen met ruitherstelbedrijven. Als u een sterretje laat repareren door een ruitherstelbedrijf dat bij ons is aangesloten, heeft u geen eigen risico. Laat u uw ruit vervangen door een samenwerkend ruitherstelbedrijf? Dan heeft u een lager eigen risico dan wanneer u zelf een herstelbedrijf kiest. Laat u uw autoruit vervangen of repareren door een niet-aangesloten ruithersteller, dan verschilt de vergoeding per verzekeraar.
Bij welke schades val ik niet terug in mijn schadevrije jaren?
U verliest geen schadevrije jaren bij de volgende schades:
- Ruitschade
- Brand-, storm- en hagelschade
- Schade door een wild dier of luchtvaartuig
- Inbraakschade, schade door diefstal, joyriding en verduistering
- Schade door het vervoer van gewonde personen
Ook als u een schade terugbetaalt binnen de termijn die de verzekeraar stelt, verliest u geen schadevrije jaren. Schade aan een voetganger of fietser heeft geen invloed op uw schadevrije jaren, als u maar kunt aantonen dat u hier geen schuld aan had. Schade door vandalisme is wel van invloed op uw schadevrije jaren, ook al heeft u hier geen schuld aan.
Hoe kan ik zien hoeveel schadevrije jaren ik heb?
Uw schadevrije jaren staan op uw polisblad. Deze vindt u in Mijn Omgeving of kunt u bij ons opvragen. Als uw schadejaren wijzigen, ontvangt u een nieuw polisblad. Bij beëindiging van uw verzekering ontvangt u een eindpolis met daarop uw schadevrije jaren.
Ook worden uw schadevrije jaren geregistreerd in Roy-data, de landelijke databank voor schadevrije jaren. Op die manier weet uw nieuwe verzekeraar precies hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd en kan zij deze overnemen. Natuurlijk kunt u ons altijd bellen als u vragen heeft over uw schadevrije jaren.
Betaal ik poliskosten voor het afsluiten of wijzigen van mijn verzekering?
Voor het wijzigen, beëindigen of afsluiten van een motorrijtuigenverzekering berekenen wij € 11,13 poliskosten (incl. assurantiebelasting).