Internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart)

Met het Internationaal Verzekeringsbewijs (ook bekend als de groene kaart) toont u eenvoudig aan dat uw auto, motor, camper, brommer of scooter verzekerd is. In de meeste Europese landen hoeft u geen exemplaar bij u te hebben. In enkele landen moet u het uitgeprinte exemplaar wel bij u hebben.

Heeft u het Internationaal Verzekeringsbewijs die we u stuurden toen u de autoverzekering afsloot niet meer? Of is uw Internationaal Verzekeringsbewijs niet meer geldig? Dan staat het Internationaal Verzekeringsbewijs voor u klaar in Mijn Omgeving. Download deze kaart. Bewaar hem op uw smartphone of tablet of print hem. Lukt het printen niet? Of wilt u het Internationaal Verzekeringsbewijs liever per post ontvangen? Vraag dan het Internationaal Verzekeringsbewijs op bij onze klantenservice: 088 810 81 00.

U krijgt het Internationaal Verzekeringsbewijs nog maar 1 keer

U ontvangt uw Internationaal Verzekeringsbewijs als u een nieuwe motorrijtuigenverzekering heeft afgesloten. Of als u uw motorrijtuigenverzekering heeft gewijzigd. U ontvangt uw Internationaal Verzekeringsbewijs dan met de post of per mail (in pdf-formaat). We sturen het Internationaal Verzekeringsbewijs niet meer jaarlijks op. Heeft u het Internationaal Verzekeringsbewijs nodig, dan kunt u die vinden in Mijn Omgeving.

13 maanden geldig

Het Internationaal Verzekeringsbewijs is 13 maanden geldig. Heeft u het Internationaal Verzekeringsbewijs per post of via e-mail gekregen? Dan kunt u na deze 13 maanden een nieuw Internationaal Verzekeringsbewijs downloaden in Mijn Omgeving. Heeft u een Internationaal Verzekeringsbewijs gedownload? Kijk dan of deze nog geldig is. Zo niet, download het Internationaal Verzekeringsbewijs dan opnieuw.

Internationaal Verzekeringsbewijs op papier of digitaal?

Alleen in Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Iran, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije heeft een bestuurder nog altijd een papieren internationale verzekeringsbewijs (groene kaart) nodig. Vanaf 1 juli 2020 mag u deze ook op wit papier printen. De print moet duidelijk zijn, zonder vegen of vage tekst en moet recht op kwalitatief goed papier geprint zijn. Gebruik hiervoor altijd papier dat aan 2 kanten wit is. Een digitale versie is niet geldig.

In de andere Europese landen hoeft u het Internationaal Verzekeringsbewijs niet fysiek bij u te hebben. U mag de verzekeringsdekking ook met een ander document aantonen. Het voordeel van het Internationaal Verzekeringsbewijs is dat de gegevens eenvoudig en zonder technische hulpmiddelen,  kennis van de taal van het land van oorsprong kunnen worden gelezen. Daarom raden wij u aan het Internationaal Verzekeringsbewijs te downloaden op uw smartphone en op deze manier mee te nemen op reis.

Op de landenkaart ziet u voor welke landen u het internationaal verzekeringsbewijs in de papieren verse bij u moet hebben en voor welke landen het voldoende is om aan te tonen dat u verzekeringsdekking heeft. 

De caravan en aanhangwagen

Meestal zijn caravans en aanhangwagens meeverzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze gekoppeld zijn. Dit betekent dat het Internationaal Verzekeringsbewijs van de auto ook voor de caravans en aanhangwagens geldt. Ook als u een speciale caravanverzekering heeft afgesloten.

Gaat u naar landen waar een digitale versie van het Internationaal Verzekeringsbewijs genoeg is? Dan is ook voor de caravan of aanhangwagen een digitale versie genoeg. Is in het land van bestemming een papieren versie verplicht? Dan is die ook verplicht voor uw caravan of aanhangwagen.


Soms moet u echter een extra Internationaal Verzekeringsbewijs aanvragen voor de caravan of aanhangwagen. Dat moet u doen in deze gevallen:

  • De caravan of aanhangwagen is zwaarder dan 750 kg.
  • U reist met de caravan of aanhangwagen naar Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje.