Internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart)

Met het Internationaal Verzekeringsbewijs (ook bekend als de groene kaart) toont u eenvoudig aan dat uw auto, motor, camper, brommer of scooter verzekerd is. In de meeste Europese landen hoeft u geen exemplaar bij u te hebben. In enkele landen moet u het uitgeprinte exemplaar wel bij u hebben.

Heeft u het Internationaal Verzekeringsbewijs die we u stuurden toen u de autoverzekering afsloot niet meer? Of is uw Internationaal Verzekeringsbewijs niet meer geldig? Vraag dan het Internationaal Verzekeringsbewijs op bij onze klantenservice: 088 810 81 00.

13 maanden geldig en voortaan in het 'wit'

Het Internationaal Verzekeringsbewijs is 13 maanden geldig en ontvangt u voortaan in het 'wit'. Het is vanaf nu ook 'officieel' toegestaan om deze bewijzen digitaal te verstrekken. Daarbij is het niet meer verplicht om deze bewijzen in het groen te verstrekken. Een witte kaart is in verband met printen klantvriendelijker en daarom nu ook toegestaan. Ook wij gaan over op het verstrekken van 'witte' Internationaal Verzekeringsbewijzen. Zo kan het zijn dat u van ons nu een wit IVB heeft ontvangen in plaats van een groen IVB. De kleur doet, zoals gezegd, niks af aan de geldigheid van het document.


Internationaal Verzekeringsbewijs op papier of digitaal?

Alleen in Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Iran, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije heeft een bestuurder nog altijd een papieren internationale verzekeringsbewijs (groene kaart) nodig. Vanaf 1 juli 2020 mag u deze ook op wit papier printen. De print moet duidelijk zijn, zonder vegen of vage tekst en moet recht op kwalitatief goed papier geprint zijn. Gebruik hiervoor altijd papier dat aan 2 kanten wit is. Een digitale versie is niet geldig.

In de andere Europese landen hoeft u het Internationaal Verzekeringsbewijs niet fysiek bij u te hebben. U mag de verzekeringsdekking ook met een ander document aantonen. Het voordeel van het Internationaal Verzekeringsbewijs is dat de gegevens eenvoudig en zonder technische hulpmiddelen,  kennis van de taal van het land van oorsprong kunnen worden gelezen. Daarom raden wij u aan het Internationaal Verzekeringsbewijs te downloaden op uw smartphone en op deze manier mee te nemen op reis.

Op de landenkaart ziet u voor welke landen u het internationaal verzekeringsbewijs in de papieren verse bij u moet hebben en voor welke landen het voldoende is om aan te tonen dat u verzekeringsdekking heeft. 

De caravan en aanhangwagen

Meestal zijn caravans en aanhangwagens meeverzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze gekoppeld zijn. Dit betekent dat het Internationaal Verzekeringsbewijs van de auto ook voor de caravans en aanhangwagens geldt. Ook als u een speciale caravanverzekering heeft afgesloten.


Soms moet u echter een extra Internationaal Verzekeringsbewijs aanvragen voor de caravan of aanhangwagen. Dat moet u doen in deze gevallen:

  • De caravan of aanhangwagen is zwaarder dan 750 kg.
  • U reist met de caravan of aanhangwagen naar Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje.