Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart

Met de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart (ook bekend als de groene kaart) toont u eenvoudig aan dat uw auto, motor, camper, brommer of scooter verzekerd is. In de meeste Europese landen hoeft u geen exemplaar bij u te hebben. In enkele landen moet u het uitgeprinte exemplaar wel bij u hebben.

Heeft u de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart die we u stuurden toen u de autoverzekering afsloot niet meer? Of is uw kaart niet meer geldig? Vraag dan de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart op bij onze klantenservice: 088 810 81 00.

13 maanden geldig en voortaan in het 'wit'

De Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart is 13 maanden geldig en ontvangt u voortaan in het 'wit'. Daarbij is het ook 'officieel' toegestaan om deze kaart digitaal te verstrekken. Het printen van de kaart op wit papier is klantvriendelijker en daarom nu ook toegestaan. De kleur doet niks af aan de geldigheid van het document.Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart op papier of digitaal?

Alleen in Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Iran, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije heeft een bestuurder nog altijd een Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart nodig. Vanaf 1 juli 2020 mag u deze ook op wit papier printen. De print moet duidelijk zijn, zonder vegen of vage tekst en moet recht op kwalitatief goed papier geprint zijn. Gebruik hiervoor altijd papier dat aan 2 kanten wit is. Een digitale versie is niet geldig.

In de andere Europese landen hoeft u de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart niet fysiek bij u te hebben. U mag de verzekeringsdekking ook met een ander document aantonen. Het voordeel van de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart is dat de gegevens eenvoudig en zonder technische hulpmiddelen, kennis van de taal van het land van oorsprong kunnen worden gelezen. Daarom raden wij u aan de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart te downloaden op uw smartphone en op deze manier mee te nemen op reis.

Op de landenkaart ziet u voor welke landen u de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart in de papieren verse bij u moet hebben en voor welke landen het voldoende is om aan te tonen dat u verzekeringsdekking heeft. 

De caravan en aanhangwagen

Meestal zijn caravans en aanhangwagens meeverzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze gekoppeld zijn. Dit betekent dat de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart van de auto ook voor de caravans en aanhangwagens geldt. Ook als u een speciale caravanverzekering heeft afgesloten.


Soms moet u echter een extra Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart aanvragen voor de caravan of aanhangwagen. Dat moet u doen in deze gevallen:

  • De caravan of aanhangwagen is zwaarder dan 750 kg.
  • U reist met de caravan of aanhangwagen naar Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje.