74% van de Nederlanders gaat slecht voorbereid op vakantie
Ziek worden omdat u de inentingsadviezen voor uw vakantiebestemming niet kende, of onverwacht hoge kosten omdat u eerder naar huis moet en geen reisverzekering heeft. Het overkomt jaarlijks vele duizenden Nederlanders die slecht voorbereid op vakantie gaan.
Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC-NIPO). In totaal gingen Nederlanders in 2016 35,5 miljoen keer op vakantie: 17,6 miljoen keer naar het buitenland en 17,9 miljoen keer in eigen land.
Meer mensen kozen voor een verblijf in eigen land vanwege zorgen over de veiligheid in het buitenland. De groep mensen die besluit om wel naar het buitenland te gaan, bereidt zich hier echter onvoldoende op voor. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat 74% van de Nederlanders zich slecht voorbereidt wanneer ze op vakantie gaan. Daardoor moesten ambassades, consulaten en ministeries het afgelopen jaar duizend keer ingrijpen om Nederlanders in het buitenland hulp te bieden.
Ga goed voorbereid op reis door de volgende stappen te volgen:
-
Geldigheid paspoort/ID-kaart controleren
Voor reizen buiten Europa is een paspoort vereist. Soms moet dit paspoort na terugkomst nog minimaal drie of zelfs zes maanden geldig zijn. Controleer deze vereisten goed en vraag indien nodig op tijd een nieuw paspoort aan. In de meeste gevallen duurt dit ongeveer een week.
-
Visum regelen
Niet alle landen zijn voor Nederlanders zomaar toegankelijk. Voor sommige landen is een visum vereist. Vanwege de tijd die dit kost, is het verstandig om op tijd een aanvraag in te dienen: zo’n één of twee maanden voor de geplande vertrekdatum.
-
Inentingen regelen
Naast een visum, is het in sommige landen ook vereist om bepaalde inentingen te hebben. Controleer bij de GGD welke inentingen nodig zijn en maak op tijd een afspraak wanneer er inentingen nodig blijken te zijn.
-
Reisverzekering afsluiten
Zonder reisverzekering kan een vakantie onverwacht duur uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer bagage kwijt of beschadigd raakt, of wanneer medische kosten gemaakt worden. Medische kosten zijn in het buitenland vaak vele malen hoger dan in Nederland, waardoor de zorgverzekering onvoldoende dekking biedt. Een doorlopende reisverzekering biedt bovendien het hele jaar door dekking, ook bij één nachtje of weekendje weg.
Bekijk de mogelijkheden van onze reisverzekering