Paspoort kwijt of gestolen in het buitenland

Paspoort kwijt of gestolen in het buitenland
Op vakantie bent u vaak aan het ontspannen of op pad. Als toerist bent u dan een makkelijk doelwit voor dieven. Raakt u uw paspoort kwijt in het buitenland of wordt u smartphone, laptop of geld gestolen? Bij diefstal op vakantie adviseren wij altijd om zo snel mogelijk aangifte te doen. Maar heeft het ook zin om aangifte te doen in het buitenland bij diefstal?

Waarom wél aangifte doen in het buitenland?

Wanneer u bestolen wordt tijdens uw vakantie in het buitenland is het belangrijk dat u zo snel mogelijk aangifte doet bij het lokale politiebureau. U kunt namelijk achteraf geen aangifte doen in Nederland. Zorg dat alles wat gestolen is wordt genoteerd bij de politie en dat u een bewijs van aangifte krijgt. U heeft de verklaring nodig als bewijsmateriaal voor uw reisverzekering. Bekijk de 10 meest geclaimde spullen op vakantie, zodat u weet waar u extra zuinig op moet zijn in de zomer.

Aangifte: paspoort kwijt of gestolen

Wanneer uw paspoort kwijt is in het buitenland, dan dient u hier direct aangifte van te doen bij de plaatselijke politie. Zorg ervoor dat u een kopie van het proces-verbaal meekrijgt. Na uw aangifte neemt u contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat om een noodpaspoort aan te vragen. Bij terugkomst in Nederland dient u wederom direct aangifte te doen. Neem hierbij de kopie van het proces-verbaal mee. Bewaar eventuele bonnen en rekeningen tot zes weken nadat de schade door uw verzekeraar is afgewikkeld.

Ervaring van Astrid: bestolen in Thailand

Recentelijk overkwam het Astrid tijdens haar vakantie in Thailand.

"Voorafgaand aan de reis las ik meerdere reviews over diefstal in hotels. Ik legde daarom alles met waarde netjes elke dag in de kluis. Dat ging bijna de hele vakantie goed, maar de laatste dagen sloop de gemakzucht erin. Ik vergat een kleine portemonnee met contant geld en mijn camera uit de koffer te halen en in de kluis te stoppen. En ja hoor… terug op de kamer was het geld en de camera weg."

Aangifte doen kost tijd

"We gingen naar de politie om aangifte te doen. Na een hele ochtend op het bureau te hebben gezeten stond ik buiten met mijn papieren aangifte. Zonde van die halve dag, maar dit mocht de pret niet bederven. We besloten verder te genieten van de vakantie."

Halve dag kwijt voor € 10,-

"Achteraf gezien had ik beter geen aangifte in het buitenland kunnen doen. Ik had geen extra dekking voor diefstal van contant geld, hierdoor kreeg ik het gestolen geld niet vergoed. Na aftrek van mijn eigen risico kreeg ik nog geen € 10,- terug voor de gestolen camera. De ochtend die ik kwijt was aan het aangifte doen was het voor mij in dit geval niet waard. De volgende keer check ik eerst wat mijn verzekering dekt en vraag ik mij af of ik de waarde die ik ‘’waarschijnlijk’’ vergoed krijg een halve vakantiedag waard vind."

Controleer of uw reisverzekering diefstal vergoedt

Zoals de bovenstaande situatie van Astrid laat zien kan het zijn dat in sommige gevallen uw aangifte niet veel oplevert. U zou in de volgende situaties kunnen overwegen om géén aangifte te doen.

  • Bekijk voordat u op vakantie gaat wat uw reisverzekering vergoedt. In de meeste gevallen is verlies, diefstal of schade aan contant geld niet verzekerd wanneer u hiervoor geen extra dekking heeft afgesloten.
  • Ga na wat (ongeveer) de dagwaarde is van het gestolen voorwerp. Trek hier uw eigen risico vanaf en u weet wat u ‘waarschijnlijk’ vergoed krijgt van uw reisverzekering. Bedenk vervolgens: is dit bedrag het waard om een aantal uren aangifte te doen?

Let op: uw reisverzekering heeft bij diefstal op vakantie een bewijs van aangifte nodig. Wanneer u geen aangifte op de vakantiebestemming doet, kan de verzekeringsmaatschappij geen vergoeding uitkeren.

Anderen bekeken ook:

10 meest geclaimde spullen

Top 10 geclaimde spullen

Op nr. 1 de smartphone, gevolgd door tablets/e-readers. De zonnebril staat op nr. 3.

Lees de top 10
Hoe meld ik schade op vakantie

Hoe meld ik schade?

Schade kunt u heel eenvoudig en direct online bij ons melden. Zelfs als u nog op vakantie bent.

Lees hoe
Zijn mijn spullen verzekerd in de tent auto caravan

Waardevolle spullen

Waardevolle spullen zijn deels verzekerd als u ze achterlaat in de tent, auto of caravan.

Bekijk hoe!
8 situaties die de annuleringsverzekering vergoedt header

Wanneer annuleren?

Bekijk alle onverwachte situaties waarbij een annuleringsverzekering goed van pas komt!

Annuleren?