IJspret! De 6 vuistregels voor veilig schaatsen op natuurijs

IJspret! Tips voor veilig schaatsen op natuurijs

Heeft u ook 'last' van schaatskoorts? En kunt u niet wachten tot het ijs in de rivieren en plassen dik genoeg is om op te schaatsen? Met een beetje geluk kunt u de ijzers straks weer onderbinden. Bereid u wel goed voor, want ook op natuurijs zit een ongeluk in een klein hoekje. Hieronder vindt u de vuistregels voor veilig schaatsen op natuurijs. Wij wensen u veel ijspret!


Vuistregels veilig schaatsen op natuurijs

Jaarlijks gaat het ongeveer 65.000 keer mis in indoor schaatsbanen en op natuurijs. Is schaatsen dan zo'n gevaarlijke sport? Nee hoor, dat valt in de praktijk best mee. Zolang u zich maar houdt aan de vuistregels voor veilig schaatsen op natuurijs:

  • Informeer of het ijs dik genoeg is om op te schaatsen. Op schaatsen.nl/natuurijs vindt u alle goedgekeurde natuurijsbanen.
  • Ga nooit alleen schaatsen op natuurijs.
  • Draag warme kleding en (eventueel) pols- en kniebescherming.
  • Gaan uw kinderen het ijs op? Zorg dan dat er altijd een volwassene meegaat.
  • Neem een mobiele telefoon en EHBO-set mee.
  • Houd voldoende afstand van elkaar.

IJsdikte natuurijs

Volgens het KNMI moet natuurijs voor een volwassen man vier tot vijf centimeter dik zijn om op te kunnen schaatsen. Als u gaat schaatsen op ijs waar veel mensen tegelijkertijd schaatsen, is dat pas veilig bij een ijsdikte van 27 centimeter.

     

IJsweetje Elfstedentocht
Tijdens de meeste Elfstedentochten (11 van de 15) zoefden schaatsers over ijs van dikker dan 25 centimeter. In 1985 was het ijs 17 centimeter dik en in 1917 slechts 15 centimeter. Het dikste Elfstedenijs lag er in 1940. Volgens metingen van het KNMI werd de tocht toen verreden op ruim 41 centimeter.


Wat moet u doen als u door het ijs zakt?

Probeer rustig te blijven en niet in paniek te raken. Kijk om u heen en zwem of loop naar de dichtstbijzijnde veilige kant van het wak. Spreid uw armen op het ijs, zodat u uw gewicht verdeelt, en probeer op uw buik over het ijs te schuiven. Rol of kruip voorzichtig over het ijs, omdat de kans groot is dat het ijs rondom het wak dun is.


En wat moet u doen als u onder het ijs komt?

Ligt er sneeuw op het ijs? Zoek dan naar een lichte plek boven u. Als er géén sneeuw ligt, is het wak een donkere kring. Zoek dus altijd naar een afwijkende plek in het ijs. Zwem daar op uw rug naartoe, zodat u met uw handen zo snel mogelijk de opening kunt vinden.


Hoe bent u verzekerd?

Als u een ongeluk krijgt op het ijs zijn medische kosten verzekerd via uw zorgverzekering. Schade aan uw kleding is normaal gesproken niet verzekerd. Gaat uw telefoon kapot? Dan is deze schade gedekt via een buitenshuisverzekering op uw inboedelverzekering. Of via een losse mobiele apparatuurverzekering. Brengt u iemand anders letsel- of materiële schade toe? Dan worden de kosten hiervoor vergoed via uw aansprakelijkheidsverzekering.


Goed voorbereid het ijs op

Heeft u vragen over uw verzekeringen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

088 810 81 22   

Anderen bekeken ook:

Reisverzekering met wintersportdekking: schade en diefstal

Ski's of snowboard gestolen: wat nu?

Met de wintersportdekking bent u verzekerd tegen diefstal.

Wat dekt de wintersportdekking nog meer?
Reisverzekering met wintersportdekking: medische hulp

Rekening van € 10.000 voor gipsvlucht

Voorkom dat u medische hulp op vakantie zelf moet betalen.

Wat verzekert de wintersportdekking?
€ 370 boete voor rijden met beslagen of bevroren autoruiten

Riskeer geen boete van € 370

Als u uw ruiten niet goed schoonmaakt riskeert u een hoge boete.

Meer over de boete
Schoorsteenbrand: wat vergoedt uw verzekeraar?

Zo voorkomt u schoorsteenbrand

Vergeet niet om uw open haard ieder jaar te laten schoonmaken.

Anders krijgt u geen schade-uitkering