Inbraak tijdens uw vakantie: wat moet u doen?

Inbraak tijdens vakantie, wat moet u doen?

U zit net lekker te ontbijten aan de kampeertafel, als de telefoon gaat. Het is de buurman. Hij heeft slecht nieuws: er is vannacht ingebroken in uw huis. Weg vakantiegevoel! U moet nu onverwacht van alles regelen. Maar waar moet u beginnen bij een inbraak in uw woning als u nog op vakantie bent? Wij leggen uit wat u het beste kunt doen.


Woninginbraak? Volg deze 5 stappen


Stap 1: Blokkeer pasjes

Op vakantie neemt u uw betaalpassen mee. Als u extra pinpassen of creditcards heeft thuis gelaten en nog niet weet of deze zijn gestolen, dan kunt u de passen preventief laten blokkeren via uw bank. Hiermee voorkomt u dat de daders meer schade aanrichten.

Stap 2: Aangifte politie

Doe bij inbraak in uw woning direct aangifte via Politie.nl of bel de politie via 0031 343 57 88 44. Is aangifte doen lastig vanaf uw vakantieadres? Vraag of uw familie of bijvoorbeeld uw buurman dit voor u kan regelen. De politie stelt dan een onderzoek in naar de daders. Aangifte doen is ook belangrijk voor uw woonverzekering, omdat u zonder aangifte geen recht heeft op schadevergoeding.

Als u weer thuis bent, kunt u zelf uitgebreid aangifte doen op het politiebureau. Vaak kunt u dan pas precies vertellen wat er is gestolen en welke schade is aangericht.

Stap 3: Schade melden & vergoeding

Naast uw aangifte heeft de verzekeraar van uw opstal- en inboedelverzekering foto's en/of aankoopbewijzen nodig van de spullen die zijn gestolen of beschadigd tijdens de inbraak. Denk hierbij aan ramen, deuren en sloten, maar ook aan de spullen die zijn gestolen. Uw verzekeringsadviseur legt uit hoe de schadeafhandeling in zijn werk gaat, en wanneer u de schadevergoedingen ontvangt.

Let op: vooral kostbare spullen als juwelen en dure horloges zijn niet altijd onbeperkt meeverzekerd. Hiervoor heeft u vaak een aanvullende kostbaarhedenverzekering nodig. In de polisvoorwaarden van uw inboedel- en opstalverzekering leest u hoe u bent verzekerd bij woninginbraak.

Stap 4: Reparatie sloten, deuren en ramen

Op grond van de Nederlandse wetgeving is iedereen verplicht om schade zoveel mogelijk te voorkomen en beperken. Bij inbraak wordt dus van u verwacht dat u direct uw sloten en ingeslagen ruiten vervangt om uw huis weer veilig af te sluiten. Als u nog op vakantie bent, kunnen wij een schadehersteller voor u inschakelen. Zo kunnen de noodzakelijke maatregelen toch onmiddellijk worden getroffen.

Stap 5: Voorkom herhaling

Een woninginbraak is een nare ervaring, waarbij u onverwacht een heleboel moet regelen. Maar minstens zo vervelend is de emotionele nasleep waarbij uw gezin zich onveilig kan voelen. Voorkomen is moeilijk, maar u kunt de kans op een inbraak wel verkleinen. Zet bijvoorbeeld kopjes op tafel en berg ladders, containers en ander 'klimgerei voor dieven' op als u op vakantie gaat. Met onze handige inbraakpreventie tips voelt iedereen in huis zich veiliger.

Slachtofferhulp

Als iemand ongevraagd in uw woning is geweest, kan dat een groot gevoel van onveiligheid geven. Slachtofferhulp biedt hulp als u gespannen of angstig bent nadat er is ingebroken. De organisatie kan ook helpen om een civiele procedure te starten als de dader is opgepakt, maar u de schade niet (of deels) vergoed heeft gekregen.

Online schade melden

Niets zo vervelend als diefstal, ziekte of schade aan uw spullen tijdens uw vakantie. Heeft u toch een keer schade? Meld schade dan zo snel mogelijk online of bel de Aon Hulpdienst via 0031 30 890 96 14. Wij zijn 24 uur per dag, en 7 dagen per week bereikbaar. Uiteraard hoeft u de benodigde foto's en aankoopbewijzen van uw gestolen of beschadigde spullen pas bij thuiskomst aan te leveren.

Anderen bekeken ook:

Medische hulp op vakantie

Medische hulp

Bel bij nood in het buitenland direct 112! Dit alarmnummer werkt in heel de Europese Unie.

Bel bij nood
Wat moet er verplicht mee op autovakantie

Verplicht in de auto

Wij denken graag met u mee en zetten de belangrijkste verkeersregels en tips op een rij.

Wat is verplicht?
Smullende winnaars

Smullende winnaars

Inmiddels hebben de eerste winnende families hun luxe lunch al achter de kiezen.

De winnaars
Doorlopende reisverzekering productpagina

Doorlopende reisverzekering

Gaat u vaker in het jaar op vakantie? Dan is de doorlopende reisverzekering het voordeligst!

Lees hoe voordelig