Verplicht in de auto: wat moet ik meenemen naar het buitenland?

Wat moet er verplicht mee op autovakantie
Gaat u met de auto op vakantie binnen Europa? Dan zijn er een aantal verkeersregels in het buitenland waar u rekening mee moet houden. Regels die het reizen voor iedereen zo veilig mogelijk maken. Verplicht in de auto zijn de gevarendriehoek, de groene kaart en de alcoholtest in Frankrijk. Wij denken graag met u mee en zetten de belangrijkste verkeersregels en tips op een rij.

Groene kaart buitenland

Gaat u op autovakantie naar het buitenland? Dan adviseren wij om uw groene kaart mee te nemen. Op de groene kaart staat aangegeven in welke Europese landen uw auto is verzekerd. Vraag de groene kaart voor uw vakantie op tijd aan bij uw autoverzekeraar, omdat deze per post wordt verstuurd. Gaat u op reis met uw caravan? De groene kaart voor een caravan vraagt u ook aan via uw autoverzekering. Op de groene kaart vindt u het alarmnummer en het nummer dat ingevuld dient te worden bij eventuele schade.

Zorgpasje en alarmnummer van de reisverzekering

Bij medische nood is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met het alarmnummer van óf uw reisverzekering óf uw zorgverzekering. De alarmcentrale neemt de regie en begeleidt u van A tot Z. Zij zorgt dat er hulp komt en alles wordt geregeld. De twee werken nauw samen en regelen onderling de handeling van eventuele kosten. Het maakt dus niet uit wie u belt. Zorg dus dat u uw zorgpasje en het nummer van uw reisverzekering meeneemt op vakantie. Welke belangrijke documenten u nog meer moet meenemen? Bekijk onze uitgebreide vakantiepaklijst.

EHIC

Met de European Health Insurance Card , of EHIC kunt u rekenen op medische zorg op in het buitenland en hoeft u geen kosten voor te schieten. De EHIC is geldig in landen binnen de EEG en Zwitserland. Deze gratis pas is persoonsgebonden. Vraag deze daarom voor iedereen in het gezin (ook voor kinderen onder de 18 jaar) apart aan via EHIC.nl of via uw zorgverzekeraar.

Gevarendriehoek

De gevarendriehoek is verplicht in vrijwel alle Europese vakantielanden.

Verbanddoos en brandblusser

Ook een verbanddoos en mini-brandblusser zijn in de meeste vakantielanden verplicht.

Reflectievest

Een reflectievest is in veel landen verplicht. In Italië en Luxemburg zelfs voor alle inzittenden.

Kinderzitje

In bijna alle Europese landen moet een kind tot 150 cm in een kinderzitje zitten. Daarnaast mogen kinderen in Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië onder de 12 jaar niet op de voorstoel.

Waar moet u nog meer opletten op autovakantie?

 • Snelheden

  In Duitsland mag u vaak harder dan de adviessnelheid van 130 km/u. Maar als u bij een ongeluk betrokken raakt, bent u altijd aansprakelijk.
 • Alcoholtest

  In Frankrijk is iedere automobilist verplicht om een alcoholtest in zijn/haar auto mee te nemen.
 • Bril

  In onder meer Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk moeten bril- en contactlensdragers een reservebril bij zich dragen wanneer zij achter het stuur zitten.
 • Fietsendrager

  Fietsen of andere items mogen in Portugal niet achterop de auto vervoerd worden.
 • Honden

  In Duitsland en Spanje moet een hond op de achterbank een speciale gordel om hebben. Heeft u meerdere honden? In Italië heeft u dan een hondenrek nodig voor in de auto.
 • Vignet

  Een vignet is verplicht op de Zwitserse en Oostenrijkse snelwegen. Een vignet is verkrijgbaar bij de grensovergangen en in de ANWB-winkels.

Tip: brandstof

De benaming van brandstoffen verschilt van land tot land. In Tsjechië heet Euro95 'Natural95'. Terwijl dit in Oostenrijk juist 'Super' heet. Het advies is om de benzineterm van uw vakantieland voor de vakantie op te zoeken. Steeds meer landen stappen daarnaast over naar de duurzame brandstof E10. Is uw auto daarvoor geschikt? Doe de E10-check.

Vrijwel elk land heeft een eigen systeem voor LPG-stations. Hierdoor past het vulpistool niet op een 'Nederlandse' auto. Neem daarom verschillende opzetstukken mee op reis. Deze zijn ter plekke namelijk niet verkrijgbaar.


Bereken uw premie

Anderen bekeken ook:

Medische hulp op vakantie

Medische hulp

Bel bij nood in het buitenland direct 112! Dit alarmnummer werkt in heel de Europese Unie.

Bel bij nood
Inbraak tijdens uw vakantie: wat moet u doen?

Inbraak vakantie

Wat moet u allemaal regelen als u op vakantie hoort dat er thuis is ingebroken?

Lees meer
Smullende winnaars

Smullende winnaars

Inmiddels hebben de eerste winnende families hun luxe lunch al achter de kiezen.

De winnaars
Doorlopende reisverzekering productpagina

Doorlopende reisverzekering

Gaat u vaker in het jaar op vakantie? Dan is de doorlopende reisverzekering het voordeligst!

Lees hoe voordelig