Verhuizen en verzekeren: wat moet ik allemaal regelen?

Verhuizen en verzekeren: wat moet ik allemaal regelen?

Als u gaat verhuizen kunnen aanvullende dekkingen op uw woonverzekeringen erg handig zijn. Bijvoorbeeld als een vriend per ongeluk die mooie oude kast uit de verhuiswagen laat vallen. Wat is er wel en niet verzekerd tijdens uw verhuizing? En passen uw huidige woonverzekeringen straks ook bij uw nieuwe woning? Wij vertellen u graag wat u allemaal moet regelen voor uw woonverzekeringen als u gaat verhuizen.


Wat moet ik doorgeven aan mijn verzekeraar bij een verhuizing?


Woonverzekeringen: inboedel en opstal

Een groter of kleiner nieuw huis kan invloed hebben op het verzekerd bedrag en uw premie. Geef daarom uw nieuwe woonadres door bij uw inboedel- én opstalverzekeraar. En pas de gegevens aan in uw verzekeringen.

Neem contact met ons op


Auto, brommer en motor

Geef uw adreswijziging ook door aan uw motorrijtuigenverzekeraar. Want ook bij deze verzekering kan een verhuizing gevolgen hebben voor het risico van de verzekering. De ene regio heeft een hoger diefstalrisico dan de andere, dus is het mogelijk dat u op uw nieuwe adres meer of minder premie betaalt.

Neem contact met ons op


Zijn mijn spullen verzekerd tijdens de verhuizing?


Een ongelukje is zo gebeurd…

Als u gaat verhuizen neemt de kans op schade toe. Helaas is een ongelukje tijdens het sjouwen, verbouwen en inrichten zo gebeurd. Controleer daarom voor de grote verhuisdag wat uw huidige verzekeringen wel en niet dekken. In uw verzekeringsvoorwaarden vindt u alle afspraken en meer informatie over aanvullende dekkingen tijdens uw verhuizing.

Zijn nieuwe meubels ook meeverzekerd?

Als u profiteert van waardegarantie vergoeden wij altijd de daadwerkelijke schade, ook als uw inboedel meer waard is dan we hebben ingeschat. Bij sommige verzekeringen met waardegarantie vragen wij u als u gaat verhuizen, én om de vijf jaar, opnieuw de inboedelwaardemeter in te vullen. Als de verzekering is aangepast met waardegarantie zijn uw nieuwe meubels standaard meeverzekerd. Daarom is het belangrijk dat u altijd contact opneemt met uw tussenpersoon of verzekeraar als u gaat verhuizen.

Een vriend laat iets vallen tijdens mijn verhuizing. Is dit verzekerd?

Als een vriend of familielid iets laat vallen tijdens de verhuizing, is dit niet altijd verzekerd via de inboedelverzekering. Vaak kan deze schade wel verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker.

Zijn mijn spullen verzekerd tijdens de verhuizing?

Bij een aantal inboedelverzekeringen is uw inboedel tijdelijk verzekerd op uw oude en uw nieuwe adres. U dient dit altijd door te geven aan de verzekeraar. Soms duurt een verhuizing langer dan gepland en is het wellicht verstandig om een tijdelijke tweede inboedelverzekering af te sluiten. En gaat een gedeelte van de inboedel in opslag? Dan kunt u dit in sommige gevallen meeverzekeren op uw huidige inboedelverzekering.


Welke woonverzekeringen zijn er en welke heb ik (écht) nodig?


Opstalverzekering | verplicht voor bijna alle huiseigenaren

Voor veel huiseigenaren is een opstalverzekering verplicht als er sprake is van een hypotheek. Met een opstalverzekering (of woonhuisverzekering) bent u verzekerd voor schade aan uw huis en spullen die vastzitten in en aan uw huis. Dat zijn bijvoorbeeld uw deuren, keuken, ramen, zonnepanelen, badkamer en dak. Als uw opstal beschadigt door brand, inbraak of weersomstandigheden vergoedt uw verzekeraar de kosten van de schade.

  • Van huur- naar koopwoning?
    Voor een koophuis is het verstandig een opstalverzekering af te sluiten vóór de overdracht. Maar verhuist u naar een koopappartement? Dan is de woning zeer waarschijnlijk al verzekerd via de VvE (Vereniging van Eigenaars). Controleer voordat u gaat verhuizen bij de VvE wat wel en niet onder de bewonersdekking valt. Onthoud hierbij dat u altijd de keuze heeft om zelf aanvullende dekkingen af te sluiten. Als de VvE geen gebouwenverzekering (de zogenaamde 'slapende VvE') aanbiedt, kunt u zelf een opstalverzekering afsluiten. De schade aan uw koopappartement is dan in ieder geval gedekt, net als de kosten voor schade aan de gezamenlijke ruimtes van het appartementengebouw.

  • Van koop- naar huurwoning?
    Als huurder heeft u in veel gevallen geen opstalverzekering nodig. U kunt deze verzekering dan opzeggen. Geef aan uw opstalverzekeraar als einddatum de dag van de verkoop door. Eventuele verbeteringen aan uw huurwoning op eigen kosten, kunnen vaak worden meeverzekerd via huurdersbelang op uw inboedelverzekering. U kunt hierbij denken aan een nieuwe keuken of bijvoorbeeld een schuurtje in de tuin. In sommige situaties heeft u tóch een opstalverzekering nodig voor huurdersbelang. Wilt u hierover meer advies? Onze klantadviseurs helpen u graag verder!

  • Staat uw vorige huis nog te koop?
    Als uw woning leegstaat, kan dit gevolgen hebben voor de dekking van uw opstalverzekering. Er kan dan een leegstandsclausule met beperkte dekking op uw opstalpolis worden vermeld. Deze verzekering biedt uitsluitend dekking tegen schade door brand, brandblussing, ontploffing, blikseminslag, storm en luchtvaartuigen. In sommige gevallen kan de polis niet worden voortgezet. Wij adviseren om bij leegstand van uw woning contact op te nemen met uw verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.


Inboedelverzekering | niet verplicht, maar zeer gangbaar

Met een inboedelverzekering verzekert u al uw verhuisbare spullen in en om uw huis voor beschadiging en diefstal. Dat zijn bijvoorbeeld uw meubels, gordijnen en keukenspullen. Sieraden en andere waardevolle spullen zijn vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd, deze kunt u aanvullen met een extra dekking.


Verbouwing of een nieuw huis (laten) bouwen

Heeft u plannen om uw huis volledig zelf te (ver)bouwen? Veel bouwbedrijven bieden standaard een (ver)bouwdekking aan. Informeer daarom bij het bouwbedrijf of dit goed is geregeld. Mocht dit niet zo zijn, kunt u de mogelijkheden bespreken met de medewerkers van onze klantenservice.

Neem contact met ons op

Anderen bekeken ook:

Inboedelverzekering

Inboedelverzekering

Met onze inboedelverzekering bent u verzekerd tegen diefstal en schade.


Bereken

Opstalverzekering

Opstalverzekering

Met de opstalverzekering bent u verzekerd tegen schade door brand, inbraak en weersomstandigheden.


Bereken

Checklist verhuizen

Checklist verhuizen

Gaat u binnenkort verhuizen en wilt u dat uw verhuizing op rolletjes verloopt?


Bekijk de checklist

20 slimme inbraakpreventie tips

Inbraakpreventie

Voorkom met onze slimme inbraakpreventietips dat een inbreker úw thuis uitpikt.
Kom in actie