Aanvulling pensioen

Aanvulling pensioen

Heeft u genoeg inkomsten als u straks met pensioen gaat? Waarschijnlijk niet. Veel Nederlanders hebben een pensioentekort, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Als u bijvoorbeeld ooit van baan veranderd bent of hebt u een echtscheiding achter de rug maar ook door tal van andere oorzaken, dan is de kans groot dat u een aanvulling op uw pensioen nodig heeft. Het is daarom raadzaam om uw pensioen aan te vullen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een (bancaire)lijfrente; u stort eenmalig of periodiek een bedrag (in uw lijfrentepot) en op een afgesproken datum zet u het opgebouwde kapitaal om in een periodieke uitkering.


Voordelen aanvulling pensioen

  • Blijven leven zoals u gewend bent
  • Eerder stoppen met werken
  • Mogelijkheid om uw pensioentekort met terugwerkende kracht van een aantal jaren aan te vullen
  • De premie (koopsom) is in veel gevallen aftrekbaar. U heeft dus fiscaal voordeel.
  • Maar let op! Uw premie of koopsom moet uiterlijk op 31 december in uw polis zijn gestort, wilt u in aanmerking komen voor aftrek in het betreffende jaar. Voorheen was het mogelijk om tot 1 april stortingen met terugwerkende kracht in mindering te brengen bij de aangifte inkomstenbelasting. Met ingang van 2011 is dit niet meer mogelijk.

Belastingvoordeel lijfrente

De premie of koopsom voor een lijfrenteverzekering kunt u opvoeren als aftrekpost bij uw belastingaangifte. U mag elk jaar een bedrag, de zogenaamde jaarruimte, als lijfrentepremie aftrekken. Uw premie of lijfrente storting dient wel uiterlijk op 31 december van het betreffende jaar in de polis gestort te zijn! Bereken hier uw jaarruimte.


Geïnteresseerd / vragen?


Neem nu contact met ons op