Wanneer aan je pensioen denken?

Pensioenmomenten


Op deze momenten is het belangrijk om aan je pensioen te denken

Je moet dan zelf actie nemen. Door bijvoorbeeld een wijziging te melden bij je werkgever. Ook is belangrijk dat je dan weet of en hoe dit je pensioen beïnvloed. Is je pensioen voor jou en je nabestaanden nog wel genoeg? Wat kan je doen? Welke keuzes heb je?

Echtscheiding is een duidelijk voorbeeld. Met je ex maak je afspraken. Volgens de wettelijke regels gaat de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen naar je ex. We noemen dit verevening. Vaak geldt dit ook bij geregistreerd partnerschap en soms ook bij samenwonen (met verschil tussen samenwonen met en zonder samenlevingscontract). Het recht van verevening moet je wel aanvragen binnen twee jaar na de scheiding. Wat betekent dit voor je eigen pensioen? Je ziet het al, het is niet altijd even eenvoudig.


Ons advies:

Overleg bij een wijzing in je situatie altijd met je werkgever. En kijk opnieuw naar je eigen pensioensituatie!


Je eigen pensioensituatie


Pensioen huidige werkgever

Deze vind je op je persoonlijke pensioenpagina op het pensioenportaal van je pensioenuitvoerder.

Wat je wel en niet krijgt in de pensioenregeling vindt je daar in de zogenaamde Pensioen 1-2-3 documenten. Ook vindt je daar de keuzemogelijkheden in de regeling en de pensioenbedragen bij die werkgever.

En door Mijnpensioenoverzicht.nl weet u ook wat de netto bedragen zijn van al uw pensioenen en AOW tezamen. En op welke leeftijd. Het is vooral belangrijk om te weten of je pensioeninkomen straks genoeg is voor al jouw uitgaven!

Naar Mijnpensioenoverzicht.nl   


Voorkom vervelende verrassingen, uit onderzoek blijkt: bijna zes op tien Nederlanders krijgt later dan verwacht AOW.