Hoe verkleint u de kans op een inbraak?

De dagen worden korter en het vroeger invallende duister vergroot het speelveld van inbrekers. Helemaal voorkomen kunt u een inbraak niet, maar er zijn genoeg maatregelen waarmee u de kans in ieder geval flink verkleint.

Plaatsingsdatum: 23 oktober 2019

Beveilig deuren en ramen

Allereerst: zorg dat alle ramen en deuren gesloten zijn, ook als u kort van huis bent. Inbrekers hebben niet veel tijd nodig om binnen te dringen.

Deuren

Wilt u uw deuren echt goed beveiligen? Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van veiligheidssloten, een beveiligingsstrip of een bijzetslot.

Ramen

Uw ramen beveiligt u extra met dievenklauwen, raamboompjes en/of een barrièrestang. Heeft u een schuifpui? Plaats aan de binnenkant een stevige lat of balk op de rails, tussen de deurpost en de schuifpui. Dan is hij met geen mogelijkheid open te krijgen.

Installeer een inbraakalarmsysteem

Een elektronisch veiligheidssysteem is een heel effectieve manier om de kans op een inbraak te verkleinen. Het heeft een dubbele werking: inbrekers beproeven hun geluk eerder in een woning zonder alarm; en als ze dan toch een poging wagen in uw woning, ‘ziet’ een inbraakalarmsysteem de indringer(s) en geeft een signaal af. Dat signaal kan een alarm (licht en/of geluid) op de locatie zelf zijn of een stil signaal naar uzelf of een alarmcentrale.

Alarm met doormelding levert vaak premiekorting op

Kiest u voor een systeem met een melding naar een alarmcentrale, dan biedt een Borg-gecertificeerde meldkamer voordelen. Zij mogen de melding namelijk doorgeven aan de politie. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor korting op de premie van uw inboedelverzekering.

Een inbraak tijdens uw vakantie voorkomen

Als u langere tijd van huis bent, wilt u eigenlijk niet dat dat zichtbaar is voor mensen met criminele intenties. Daar kunt u met een aantal simpele acties voor zorgen:

  • Vraag uw buren of zij regelmatig uw post van de mat willen halen, zodat er geen stapel ontstaat.
  • Misschien willen zij ook de gordijnen ’s ochtends open en ’s avonds weer dicht doen, zodat het lijkt of er iemand thuis is.
  • Heeft u een eigen oprit? Zorg dan dat er een auto staat. Dat kan uw eigen (tweede) auto zijn of die van iemand anders uit de buurt.
  • Zorg dat er op verschillende plaatsen in huis licht brandt als het donker is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld schakelklokken met een weekprogramma. Dan kunt u op verschillende dagen en locaties het licht op andere momenten aan en uit laten gaan.
  • Laat wat spullen op tafel of op het aanrecht staan. Zorg dat waardevolle spullen juist niet in het zicht staan.
  • Zet geen berichten of foto’s over uw vakantie op social media zolang u nog weg bent. Spreek ook niet op uw voicemail of antwoordapparaat in dat u er niet bent. Anders maakt u het inbrekers wel erg makkelijk.

 

Wat kunt u nog meer doen?

Een paar laatste tips, wat u wel of juist beter niet kunt doen:

  • Zorg voor voldoende buitenverlichting. Inbrekers werken liever niet in een omgeving waar ze goed zichtbaar zijn.
  • Verstop geen sleutels buiten onder de mat of een bloempot. Inbrekers weten dat deze plaatsen worden gebruikt en zullen daar zeker even kijken.
  • Laat ook geen sleutel aan de binnenkant van uw deur zitten, zeker niet als er een raam naast zit. Als een inbreker dat raam inslaat, heeft hij de sleutel voor het grijpen.