Hoe voorkomt u dat uw elektronische sleutel wordt gehackt?

Het gebruiksgemak van elektronische autosleutels is groot, en de beveiliging lijkt voldoende te zijn. Toch blijkt er een groot risico aan de  te zitten: hij kan gehackt worden. Lees op deze pagina hoe u dat kunt voorkomen.

Plaatsingsdatum: 22 januari 2020

Tegenwoordig hebben veel nieuwe auto’s een elektronische sleutel: een soort keycard of plastic doosje, waarmee u de auto kunt openmaken, afsluiten of starten zonder die ‘sleutel’ uit uw jaszak of handtas te halen.

Dat klinkt ideaal, want het gebruiksgemak is groot. En de beveiliging lijkt voldoende: als de sleutel niet in de buurt van de auto is, gaat hij immers niet open en kun je er niet mee rijden. Omdat het signaal dat de elektronische sleutel uitzendt uniek is, leek het niet nodig om de sleutel verder te beveiligen. Toch blijkt er ook een risico aan deze elektronische sleutel te zitten: hij kan namelijk gehackt worden.

Dieven kunnen de sleutel ‘na-apen’

Dieven kunnen met een speciale scanner de code van de sleutel uitlezen, dwars door de muren van uw woning heen. Daarbij maakt het niet uit of de sleutel vlakbij de auto ligt, bijvoorbeeld in de gang of de keukenla, of dat u hem op zolder heeft gelegd. Met een zogenaamde repeater stuurt een dief het signaal van de sleutel door naar uw auto, waar een handlanger het opvangt en de auto daarmee opent.

Duitse onderzoekers hebben aangetoond dat dit bij 24 autotypen van 19 fabrikanten lukt. Sommige auto’s kunnen op deze manier zelfs gestart worden.

Wat kunt u doen om diefstal te voorkomen?

Het ziet ernaar uit dat goede technische oplossingen voorlopig nog op zich laten wachten. Denk daarbij aan radiomodules die meten dat een signaal langer onderweg is dan zou moeten en daardoor ‘weten’ dat niet de echte elektronische sleutel wordt gebruikt. Tot het zover is, kunt u voor uw gemoedsrust uw elektronische sleutel bewaren in een zogeheten ‘kooi van Faraday’, waardoor de scanner het signaal van de sleutel niet kan uitlezen.

Zo’n ‘kooi’ maakt u met een metalen blikje, speciaal hoesje met metaalfolie of met een simpel stuk aluminiumfolie dat u om de sleutelkaart wikkelt. U kunt er zelfs voor kiezen om de sleutel in uw koelkast of vriezer te bewaren.

Andere maatregelen

Daarnaast kunt u nog een aantal andere maatregelen nemen om het dieven moeilijk te maken:

  • Laat de keyless-functie uitschakelen; dat is bij steeds meer autosleutels mogelijk. Er is dan geen signaal meer dat dieven kunnen opvangen.
  • Laat de software van de sleutel regelmatig updaten bij de merkdealer van uw auto, zodat de beveiliging up to date is.
  • Koop een stuurslot of extra startonderbreker, of laat een alarmsysteem installeren. Zelfs als een dief de auto open krijgt, is het een stuk lastiger om hem mee te nemen.

Zorg voor een goede verzekering

Tot slot: vraag bij uw verzekeraar na hoe u verzekerd bent en of diefstal bij keyless entry door de verzekering wordt gedekt. Zo komt u niet voor nog meer vervelende verrassingen te staan als uw auto wordt gestolen.