Schade niet verzekerd bij achterstallig onderhoud

Natuurlijk hoopt u dat er nooit iets vervelends gebeurt met uw woning. Voor de zekerheid hebben de meeste eigenwoningbezitters daarom een opstalverzekering (vaak ook verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker). Als er dan toch iets misgaat, is de schade in ieder geval gedekt. Maar wist u dat u bij achterstallig onderhoud het risico loopt dat uw opstalverzekering of woonhuisverzekering helemaal niet uitkeert?

Plaatsingsdatum: 23 oktober 2019

Wat is achterstallig onderhoud?

Er is sprake van achterstallig onderhoud als het onderhoud van de woning niet goed is bijgehouden. Dan is er een risico dat er schade ontstaat. Denk daarbij aan wateroverlast als gevolg van rotte kozijnen.

Dat klinkt wellicht logisch. Maar wist u dat waterschade die wordt veroorzaakt door een verstopte dakgoot of kapotte dakpannen, ook als achterstallig onderhoud wordt beschouwd? Veel huizenbezitters zijn zich daar niet van bewust.

Wat dekt uw opstalverzekering?

Een opstalverzekering of woonhuisverzekering dekt in principe schade aan alle spullen die aan het huis vastzitten. Dat kunnen de muren of het dak zijn, maar bijvoorbeeld ook de centrale verwarming of het toilet. Over welke soorten schade hebben we het dan?

  • Schade door wateroverlast, storm of blikseminslag
  • Brand- en blusschade, maar ook rook- en roetschade
  • Schade door inbraak en diefstal
  • Schade door neerslag of vorst
  • Schade als gevolg van een ontploffing

 

Geen onzeker voorval?

Als er een schade is ontstaan en u wilt die claimen op uw verzekering, dan zal de verzekeraar altijd kijken of het gaat om een ‘onzeker voorval’. Dat betekent dat het om een gebeurtenis gaat waarbij er geen sprake is van opzet of grove eigen schuld.

Is er achterstallig onderhoud? Dan ziet de verzekeringsmaatschappij de schade die als gevolg daarvan is ontstaan niet als een onzeker voorval. En dus zullen ze de kosten voor het herstel van de schade in de meeste gevallen niet vergoeden.

Polisvoorwaarden geven duidelijkheid

Wilt u precies weten wanneer uw opstalverzekering uitkeert en wanneer niet? Kijk dan de polisvoorwaarden van uw verzekering na. Hierin staat precies beschreven in welke gevallen u recht heeft op vergoeding van de schade. In veel gevallen vindt u daar ook de hoogte van de schadevergoeding terug. Zo komt u niet voor een onaangename verrassing te staan.