Tips om uw energiekosten te verlagen

In de winter is het fijn om de verwarming iets hoger te zetten. Dat dat gevolgen heeft voor de energierekening zal geen verrassing zijn. Toch kunt u zelf met een aantal eenvoudige maatregelen zorgen dat uw huis behaaglijk aanvoelt zonder dat uw energiekosten enorm oplopen.

Plaatsingsdatum: 22 januari 2020

In de winter zijn de dagen korter, kouder en vaak ook natter dan in de rest van het jaar. Ook in huis voelt het daardoor al snel killer aan en dan is het fijn om de verwarming iets hoger te zetten. Dat dat gevolgen heeft voor de energierekening zal geen verrassing zijn. Toch kunt u zelf met een aantal eenvoudige maatregelen zorgen dat uw huis behaaglijk aanvoelt zonder dat uw energiekosten enorm oplopen.

Plaats niets voor uw radiatoren

De meeste radiatoren zijn niet heel mooi en dus kan het goed van pas komen om uw bank of kast ervoor te plaatsen. Maar als u een groot meubelstuk voor uw verwarming zet, dan houdt u de stralingswarmte tegen. Het is dus verstandiger om dat niet te doen.

Gebruik de warmte van de zon

Als u op een zonnige winterochtend de gordijnen opent en de zon de hele dag naar binnen laat schijnen, dan warmt uw woning op een eenvoudige en voordelige manier op. Doe de gordijnen in de avond wel op tijd weer dicht, dan heeft u zo min mogelijk last van de kou die dan van uw ramen afkomt.

Vul de CV-ketel op tijd bij

Klinkt het alsof er water door uw radiatoren stroomt? Dan is de kans groot dat de druk in uw CV-ketel te laag is en u deze moet bijvullen. Een druk van 1,5 tot 2 bar is het best. Overigens kunt u ook besparen door uw ketel op de ecostand te zetten. Dan duurt het iets langer totdat u warm water heeft, maar u verbruikt wel minder gas.

Ontlucht alle radiatoren in uw woning

Na het vullen van de CV-ketel is het verstandig om de radiatoren te ontluchten, te beginnen met de radiator die het dichtst bij de ketel zit. Iedere radiator heeft een speciaal ontluchtingskraantje; dat draait u voorzichtig open. Zodra er water uit de radiator komt, draait u het kraantje weer dicht; de lucht is er dan uit. Ook als een radiator niet meer goed warm lijkt te worden, kan dit een oplossing zijn.

Breng tochtstrips aan

Zeker in iets oudere woningen komt er makkelijk wat koude lucht naar binnen, door de kieren langs ramen en deuren. Met tochtstrips houdt u die koude lucht buiten de deur.

Wat kan de overheid voor u betekenen?

Tot uiterlijk eind 2020 kunt u subsidie krijgen wanneer u energiebesparende maatregelen doorvoert in uw eigen woning. Hiervoor gelden onder andere deze voorwaarden:

  1. U vraagt de subsidie aan voor de woning waarin u al woont of na de verbouwing gaat wonen (het zogeheten hoofdverblijf).
  2. U neemt minimaal twee grote energiebesparende isolatiemaatregelen.
  3. Voor een aan- of uitbouw krijgt u geen subsidie, de verbouwing moet plaatsvinden binnen de bestaande ‘thermische schil’ van uw woning.
  4. U heeft niet eerder subsidie ontvangen vanuit de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH).
  5. De maatregelen zijn uitgevoerd door een erkend bouwbedrijf. U mag de maatregelen als eigenaar en bewoner niet zelf uitvoeren.
  6. De subsidie geldt alleen voor maatregelen die vanaf 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd.

U kunt de subsidie aanvragen nadat u de maatregelen heeft laten uitvoeren. Ook moet de rekening al betaald zijn. NB: Vraag de subsidie niet te laat aan, veel mensen zullen hier gebruik van maken en op is op.

Ook subsidie voor een appartement?

Als u in een koopappartement woont dan moet de Vereniging van Eigenaren (VvE) isolatiemaatregelen voor het hele appartementencomplex regelen. Ook hiervoor heeft de SEEH een budget beschikbaar gesteld, dat tot uiterlijk eind 2022 gebruikt kan worden.

Dit budget is wel een stuk lager dan het ‘potje’ voor woningeigenaren. Toch gaat het budget voor VvE’s in de praktijk minder snel op, omdat een VvE over het algemeen meer tijd nodig heeft om tot een besluit te komen dan een individuele woningbezitter.