Veilig op de piste

Onbezorgd genieten van uw wintersportvakantie

Ieder jaar gaan zo’n miljoen Nederlanders naar de wintersport. Voor velen van hen is het een fijne, actieve vakantie; voor sommigen pakt het minder fijn uit, doordat ze blessures oplopen. Hoe zorgt u ervoor dat u zonder kleerscheuren terugkeert van deze vakantie? Wij geven u enkele tips.

Plaatsingsdatum: 29 januari 2020

Een goede voorbereiding maakt veel verschil

Tijdens de wintersport gebruikt u spieren die u in het normale leven over het algemeen minder gebruikt. Het is daarom verstandig om uw spieren te trainen, bijvoorbeeld door ruim van tevoren een ski- of snowboardcursus te volgen. Daarmee laat u uw spieren aan de bewegingen wennen en krijgt u het gevoel van het skiën of snowboarden (weer) te pakken.

Ook tijdens de wintersportvakantie zelf is een goede voorbereiding essentieel. Met een goede dagelijkse warming-up verkleint u de kans op een blessure.

Controleer uw materialen

Vaak heeft u uw wintersportmaterialen bijna een jaar niet gebruikt. Laat uw ski's en/of snowboard daarom voor vertrek controleren door een professional en kijk ook uw andere materialen goed na. Het komt helaas te vaak voor dat ongelukken op de piste worden veroorzaakt door gebrekkig materiaal.
Huurt u materialen? Kijk die dan ook goed na, voordat u er de piste mee opgaat.

Draag een helm

Nog steeds zijn er mensen die het niet nodig vinden om een ski- of valhelm te dragen. Toch is het een belangrijk wintersportaccessoire. Bij een val of botsing verkleint een helm de kans op ernstig en/of blijvend hersenletsel aanzienlijk. Wintersportlanden promoten het dragen van een helm dus niet voor niets.

Lawinegevaar

Het komt helaas nog te vaak voor dat wintersporters worden overvallen door een lawine. Ook hier maakt een goede voorbereiding het verschil. De meeste wintersportlanden geven het lawinegevaar per dag aan. Controleer het risico voor uw wintersportgebied dus iedere ochtend, voor u de piste op gaat. Zeker als u van plan bent off-piste te gaan.

Een actueel overzicht van lawinegevaar in de Alpenlanden vindt u op de site van uw vakantieland:

Pisteregels

Iedereen die zich op de piste begeeft, hoort de pisteregels te kennen. U kunt aansprakelijk gesteld worden als er iets gebeurt en u zich niet aan deze regels heeft gehouden. Zorg dus dat u ervan op de hoogte bent.